01:35

Video: TV2

Black Lives Matter-demonstration klar i Aalborg

Omkring 1100 har allerede meldt deres ankomst til demonstration tirsdag i protest mod diskrimination og politibrutalitet i USA. Det sker dagen efter, der har været massiv kritik fra læger og politikere af, at mange mennesker samles alt for tæt og øger coronasmittespredingen.

Over 15.000 mennesker var trods coronakrisen søndag samlet i København til antiracistisk demonstration. I morgen tirsdag er der en lignende demonstration i Aalborg. 

Det er organisationen Black Lives Matter, der står bag arrangementet, der finder sted på Toldbod Plads i Aalborg.

Nu opfordrer Socialdemokratiet deltagerne i demonstrationen i København  til at blive testet for coronavirus. Det siger politisk ordfører Jesper Petersen (S) til Ritzau.

Meldingen kommer, efter at den store menneskemængde har fået kritik for at stå tæt sammen i en tid med coronavirus. Blandt andet har tidligere justitsminister og Venstre-mand Søren Pind undret sig.

- Efter vi har spærret gamle inde på plejehjem, folk er gået konkurs, børn har ikke været i skole, render 15.000 mennesker ud og gnubber sig op ad hinanden, lige når vi er ved at få has på smitten. DET ER GAK, skriver han på Twitter.

Også professor og forskningschef ved Nordsjællands Hospital Thea Kølsen Fischer siger til TV 2, at demonstranterne nu bør drage omsorg for de ekstra udsatte grupper i samfundet:

- Hvis man har nogle i sin omgangskreds, der er i risikogruppen, bør man påtage sig et ansvar og gå i karantæne for at sikre, at man ikke er smittet. Det er den ansvarlige og omsorgsfulde måde at agere på, efter at have deltaget i en demonstration med så mange mennesker, hvor det ikke har været muligt at holde den fornødne afstand, siger hun til TV 2.

Læs også Politiet dropper to corona-hotspot steder - men fastholder et

Også Amnesty International i Aalborg, elever på Aalborg Katedralskole og pædagogstuderende i Aalborg havde varslet en demonstration tirsdag, der skulle markere utilfredshed over drabet på den amerikanske George Floyd. 

Den demonstration blev dog aflyst lørdag som reaktion på at Black Lives Matter Danmark også havde planlagt deres demonstration til at foregå tirsdag.