Borgere kalder nyt plejecenter "en gave", men raser over placering
Aalborg Kommunes placering af et nyt plejecenter i Vestbjerg møder modstand. Et snævert politisk flertal lægger nemlig op til at placere plejehjemmet i et område, hvor størstedelen af Vestbjergs drikkevand bliver indvundet.
Et plejecenter med 50 boliger. Det er, hvad et politisk flertal i Aalborg Kommune mener, der skal ligge på Vindfløjen i Vestbjerg. Et forslag, der har fået Vestbjerg-borgerne på barrikaderne.
- Jeg kan ikke se, hvorfor det skulle være en god idé. Jeg synes, det er voldsomt og så skævt, som det næsten kan være, siger Michael Munk Olesen, som er talsmand for en større gruppe borgere i byen.
Den mulige plejehjemsgrund, som Aalborg Kommune selv ejer, er kun 6300 kvadratmeter stor. Det vil betyde, at de 50 plejeboliger vil komme til at fylde omkring 70 procent af grunden og så er der lagt op til at byggeriet kan blive 10,5 meter højt.
Frygter for drikkevandet
Ud over, at det blandt andet kan medføre indkigsgener og at byggeriet vil skille sig markant ud fra de omkringliggende bygninger, så frygter Vestbjerg-borgerne for deres drikkevand. Byens vandværk ligger nemlig tæt på det udpegede areal.
- Kommer der til at ske noget med den ene eller begge boringerne her, så kommer vi ret drastisk til at mangle vand. Og derfor synes jeg, det er en skidt idé at begynde at udfordre det, siger Carsten Bech, som er formand for Vestbjerg Vandværk.
Et plejehjem i Vestbjerg er en rigtig stor gave til byen. Det hilser vi velkommen og har gjort det fra start. Det er simpelthen placeringen, der er helt forkert
Michael Munk Olesen
Hvert år indvinder Vestbjerg Vandværk 120.000 kubikmeter vand fra boringerne ved det indtil videre ubebyggede areal, der er udlagt som et såkaldt boringsnært beskyttelsesområde. Det svarer til 80 procent af byens forbrug.
Ud fra de foreløbige tegninger kan plejecentret komme til at ligge bare otte meter fra en vandboring.
- Det, man kan frygte, er, at der er affaldsstoffer, der siver ned i jorden. Det er ikke noget, vi får at mærke nu, men på længere sigt. Det kan være afskalning af maling, pesticider fra græsarealer eller olie og benzin fra parkeringspladser og veje, som siver ned og forurener grundvandet, siger Carsten Bech.
Byråd splittet
Byrådet i Aalborg Kommune skal mandag tage stilling til, om plejecentret skal ligge på Vindfløjen. Da projektet var på By- og Landskabsudvalgets dagsorden, stemte tre ud af syv medlemmer imod placeringen. Rådmanden på området er blandt modstanderne.
- Vi plejer at holde fanen højt i Aalborg Kommune i forhold til vores grundvand, fordi det er sårbart, så derfor plejer vi at holde rigtig god afstand til vores indvindingsboringer. Her er der kort afstand fra boringen og over til hjørnet af plejehjemmet, og det er ikke optimalt, siger Jan Nymark Rose Thaysen (V), der er rådmand for By og Land i Aalborg Kommune.
Både rådmanden og Vestbjerg-borgerne har forsøgt at bringe alternative placeringer i spil. Der er nemlig bred opbakning til idéen om at få plejeboliger til byen.
- Et plejehjem i Vestbjerg er en rigtig stor gave til byen. Det hilser vi velkommen og har gjort det fra start. Det er simpelthen placeringen, der er helt forkert, siger Michael Munk Olesen.
Alternativ placering bliver dyr
Det er Senior- og Omsorgsforvaltningen, hvor Kristoffer Storm (DD) er rådmand, der har bedt By- og Landskabsforvaltningen om at udpege en mulig placering til et nyt plejecenter i Vestbjerg.
Der skulle være tale om en grund, Aalborg Kommune ejer, da der ikke er afsat penge til at købe en grund. Kristoffer Storm mener derfor, at han er nødt til at stemme for den placering på Vindfløjen, der er udpeget.
- Projektet må ikke blive forsinket, og det må ikke komme til at koste kommunen penge. Ud fra de kriterier er vi nødt til at holde fast i placeringen, fordi By- og Landskabsforvaltningen ikke har peget på noget alternativ, der lever op til de krav, vi har stillet, siger Kristoffer Storm.
Tror du, at der kan findes et flertal for en alternativ placering?
- Jeg håber altid det bedste, og jeg håber, at der er nogen, der efter at have tænkt sig lidt mere om, siger: ”Er det ikke lidt forhastet? Skulle vi ikke give den en tur mere?,” siger Jan Nymark Rose Thaysen.
Se indslaget her: