LIGE NU:

Børn i Aalborg Ø skal være en tand sundere

De yngste børn får flere huller i tænderne. Nye tilbud skal forbedre tandsundheden hos børn i Aalborg Øst.

Karius og Baktus kan godt begynde at kigge sig om efter nye tilholdssteder, for en ny kampagne skal få de to kumpaner til at føle sig uvelkomne i Aalborg Øst.

Det sker, når Aalborg Kommune udruller kampagnen 'En tand sundere', der skal forbedre tandsundheden hos børn i Aalborg Ø.

Undersøgelser viser, at tandsundheden hos de 15 og 18-årige bedres, men især de yngste børn i Aalborg Øst har de seneste år fået flere huller i mælketænderne.

 
 
Foto: Joakim Brader

Tal fra en undersøgelse af de 5-årige viser, at de i gennemsnit, i 2018, havde 2,09 huller i tænderne, i modsætning til 2016 hvor tallet blot var 0,96, lyder det fra Aalborg Kommune. Derfor har Center for Samskabelse, Dagtilbud Øst og Aalborg Kommunes Tandpleje søsat indsatsen 'En Tand Sundere'.

- 'En Tand Sundere' er en vigtig indsats for børnene i Aalborg Øst. Det er tænkt som et redskab, der skal gøre det nemmere for det pædagogiske personale at lave sjove og spændende oplæg for børnene, så de får fokus på tandsundhed og så de ikke ser tandbørstning som en sur pligt, siger Sisse Gramstrup Munk fra Center for Samskabelse.

Aalborg Kommunes Tandpleje og det pædagogiske personale i vuggestuer og dagplejer i Aalborg Øst gør allerede en stor indsats for at informere forældre og børn om sund kost og vigtigheden af, især, tandbørstning. "En Tand Sundere" er endnu en indsats i det vigtige arbejde.

Indsatsen består af fire tilbud til institutionerne i Aalborg Øst. Forældrekaffe, hvor institutionerne kan få besøg af tandplejen en eftermiddag til kaffe med forældre. Her holder tandplejeren et lille oplæg, hvor forældrene kan stille spørgsmål undervejs.

'En Tand Sundere' idékassen, som indeholder materialer, bøger og idéer der kan bruges i institutionerne. Kassen skal minimere evt. forberedelsestid ved emneforløb i institutionerne om tandsundhed.

Tandplejen tilbyder også at besøge institutionerne med et oplæg i børnehøjde, hvor tandplejeren svarer på alle børnenes spørgsmål.

Derudover tilbyder tandplejen, at institutionerne kan sende en mindre gruppe børn på besøg hos tandplejen, så børnene kan få lov til at sidde i stolen, se de redskaber der bliver brugt og på den måde gøre et besøg hos tandplejen knap så 'farligt'.