45 forskere fra Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet hjælper i disse dage Statens Serum Institut med corona-udregninger. Foto: Aalborg Universitet

Coronasmitte sat på formel: Forskere fra AAU laver beregninger for sikker genåbning

Via matematiske beregninger hjælper forskerne Statens Serum Institut med at fastsætte det tempo, som Danmark kan genåbnes i - uden sundhedssektoren risikerer at bryde sammen.

Målet er at genåbne Danmark på den sikreste måde overhovedet under coronakrisen – så sundhedsvæsenets kapacitet ikke overskrides.

En kompliceret opgave – men den kan beregnes ud fra simpel matematik. Og det er præcis, hvad 45 forskere fra Aalborg Universitet og Danmarks Tekniske Universitet i disse dage hjælper Statens Serum Institut med at udregne.

- Vi kigger på hele forløbet og ikke kun på ét bestemt tiltag nu og her. Vi kan finde ud af, hvilke restriktioner man bør lave, og hvornår man skal lempe hvert tiltag, siger Jakob Stoustrup, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer, til tv2 nord.

Vi er specialister i at optimeringsbaseret matematik. Vi får brikkerne til at falde på plads.

Jakob Stoustrup, professor ved Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet

De matematiske modeller beregnes ud fra antallet af smittede, indlagte og døde.

- Vi kan regne på, hvad hvert enkelt tiltag i den gradvise genåbning kan medføre i antal nye smittetilfælde. Det kan bruges til at kvalificere myndighedernes beslutninger om, hvad de næste skridt skal være. Risikoen for smittespredning er forskellig alt efter om det fx er frisører eller plejehjem, der genåbnes. Disse såkaldte smitteprofiler er med i vores matematiske modeller, så myndighederne så præcist som muligt kan beslutte, i hvilken rækkefølge og med hvilket tidsinterval der kan lempes på nedlukningen af landet, forklarer professoren, der er leder af Aalborg Universitets rolle i projektet.

Hør professor ved AAU, Jakob Stoustrup, fortælle om beregningerne på TV2 Nord:

02:36

En forskergruppe fra Aalborg Universitet har sammen med Danmarks Tekniske Universitet fået en donation på fem millioner kroner fra Novo Nordisk til - med forskellige matematiske modeller at lave beregninger på, hvordan samfundet bedst kan genåbnes - uden at det overbelaster sundhedssektoren.

Luk video

Modeller bruges også til flytrafik

De avancerede udregninger blev også inden coronakrisen brugt på vigtige områder. Flytrafikken i Danmark har forskerne på Aalborg Universitet også været med til at hjælpe på vej.

- Vi er specialister i at optimeringsbaseret matematik. Vi får brikkerne til at falde på plads. I lufthavnene kan vi for eksempel beregne, hvordan man lander en masse fly, men så de stadig har brændstof nok i tanken. Og det er lidt på samme måde, som når man skal åbne et samfund op uden at få sygdom, vi ikke kan kontrollere, siger Jakob Stoustrup til TV2 Nord.

Efter planen skal projektgruppen fra AAU og DTU præsentere deres første skitse for myndighederne i slutningen af uge 17. Den endelige model forventes klar i slutningen af juni.

Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden med knap fem millioner kroner.

Her er deltagerne fra Aalborg Universitet

  • Det Tekniske Fakultet for IT og Design, herunder Institut for Elektroniske Systemer
  • Institut for Arkitektur og Medieteknologi
  • Det Ingeniør- og Naturvidenskabelige fakultet, herunder Institut for Matematiske Fag
  • Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, herunder Klinisk Institut

    Kilde: AAU