LIGE NU:

Den tredje Limfjordsforbindelse: Meningsmåling viser modstand mod forbindelse over Egholm

En undersøgelse foretaget blandt borgere i Aalborg Kommune viser, at et flertal foretrækker et ekstra tunnelrør frem for en tredje Limfjordsforbindelse over Egholm.

Et flertal i byrådet i Aalborg Kommune har meldt ud, at en tredje Limfjordsforbindelse skal gå over øen Egholm, men en ny undersøgelse sår tvivl om, hvor vidt der er opbakning til denne beslutning blandt borgerne i Aalborg Kommune.

Meningsmålingen viser, at 29 procent af de adspurgte foretrækker en linjeføring via Egholm, mens 53 procent foretrækker et ekstra rør ved den nuværende tunnel.

Undersøgelsen er foretaget af analysefirmaet Jysk Analyse, som mellem den 25. og 27. november har lavet telefoninterviews med et repræsentativt udsnit på 534 borgere over 17 år i Aalborg Kommune.

Det er Anders Wested, som står bag Trafikalt Folkeparti, der kæmper mod en forbindelse over Egholm, som sammen med sin mor har finansieret meningsmålingen omkring aalborgensernes holdning i forhold til linjeføringen ved en tredje Limfjordsforbindelse.

- Jeg er interesserer mig for trafik, og jeg kan se, at det rent teknisk er en dårlig løsning med en forbindelse over Egholm. Jeg mener, ikke at man får nok effekt ud af den i forhold til et ekstra rør. Forbindelsen over Egholm tager udgangspunkt i en undersøgelse fra 2011 med forældede trafikbereninger. Man er nødt til at lave en opdatering af trafikberegningerne, siger Anders Wested til TV2 Nord.

- Der er ikke enighed

Det har kostet mellem 15.000 og 20.000 kroner at få Jysk Analyse til at gennemføre undersøgelsen. De penge har Anders Wested og hans 90-årige mor selv fundet. Han mener, at budskabet i meningsmålingen er vigtigt.

- Politikerne mener, at det er total nordjysk enighed. De mener, at Christiansborg ikke må opdage, at der uenighed her i Nordjylland, og derfor bliver byrådspolitikere banket på plads og erhvervslivet tør ikke sige noget. Jeg vil gerne presse beslutningen hen mod noget mere fornuftigt. Der er noget falskhed, når man siger, at der er fuld enighed, siger Anders Wested.

Vil sende budskab til Christiansborg

Undersøgelsen viser, at det især er den yngre del af befolkningen, der ønsker en anden linjeføring end via Egholm. Tager man eksempelvis aldersgruppen fra 30 til 39 år støtter kun 21 procent en forbindelse via Egholm, mens 60 procent foretrækker et ekstra rør.

- Jeg vil gerne have, at politikerne på Christiansborg ser logikken, og at vi skal have et ordentligt beslutningsgrundlag. Der er grund til at betvivle den vestlige løsning, siger Anders Wested.

I undersøgelsen var der også mulighed for at svare ”Har ingen præference” og ”Ved ikke”. Dette er årsagen til, at procenterne ikke giver 100 sammenlagt.

- Aalborg har en enestående ting med dens stilhed. Ser man eksempelvis København, er den indkapslet af motorvej og larm. Jeg mener, at man skal værne om den stilhed, der er i Aalborg, og det gør man ikke med en vestlige forbindelse, siger Anders Wested.