Der mangler arbejdskraft og studerende - men der er positivitet at spore

Det er ikke kun arbejdspladserne i restaurationsbranchen, der mangler folk - det gør de også på uddannelserne i den samme branche.

Kokke- og tjenererhvervet står med lidt af en hovedpine for tiden. Lige nu er der ingen medarbejdere at finde - hverken faglærte eller ufaglærte og oven i det, er der heller ingen studerende.

Manglen er stor

I tirsdags fortalte vi på TV2 Nord historien om Vivi Gregersen, der for første gang i 23 år må lukke sin cafe på grund af manglende arbejdskraft.

Det er den realitet, som mange restauranter står overfor lige nu.

- Der er mange, der mangler arbejdskraft. Specielt faglært arbejdskraft, lød det fra Lars Mouritzen, der er formand for Horesta i Nordjylland.

Og det kan Annette Schou Christensen nikke genkende til.

Hun er Lærerpladskonsulent på Aalborg Tech College, og her er manglen også at finde.

- Vi mangler studerende, konstaterer hun.

Lars Mouritzen fortalte også, at der i år faktisk er flere i beskæftigelse i restaurationsbranchen, end der var sidste år. Alligevel er arbejdsmanglen markant.

- Det er simpelthen bare et spørgsmål om, at efterspørgslen er større end udbuddet, konstaterde Horesta formanden.

Og det mærker man også på Tech College.

- De studerende, vi får ind, bliver hurtigt rekrutteret og får en læreplads. Vi har ingen i skolepraktik, så det viser jo, at de er efterspurgte. Typisk får vi også elever ind, som allerede har fundet læreplads, inden de begynder, fortæller Annette Schou Christensen.

Også positivt 

Men selvom manglen er stor, så er der dog også noget positivitet at finde hos lærekonsulenten.

- Det er jo altid positivt, at vores elever kan få lærepladser, konstaterer hun og tilføjer:

- Derudover har vi heller ikke så mange, der dropper ud midt i uddannelsen mere, som man gjorde en gang. På den måde er det jo måske det samme antal, som afslutter uddannelsen i sidste ende, siger hun.

Annette Schou Christensen tror, at blandt andet gode historier og en god modtagelse kan være med til at gøre hele forskellen.

- Alle vores elever er blevet taget rigtig godt imod på sine lærepladser, og det er meget vigtigt, da unge i dag ikke er, som de var en gang, og bliver de ikke behandlet ordentligt, så forsvinder de bare, erkender hun.

Det var også noget af det, som formanden i Horesta Nordjylland så som en mulig løsning på problemet.

- De skal lære at fortælle de gode historier om deres forrenting. Hvorfor er det lige præcis dem, man skal vælge at blive ansat hos, sagde han.


Seneste nyt

fra Nordjylland