Det er ikke første gang: Helgstrand tidligere anklaget for dyremishandling

Efter TV2-dokumentaren fra Operation X, Hestemilliardærens hemmeligheder, er Andreas Helgstrand og Helgstrand Dressage meget i vælten om den måde, de behandler dyr på. Men det er ikke første gang, at det emne tages op.

- Det er levende dyr, og vi skal selvfølgelig sørge for, at vi passer dem optimalt, og det forsøger vi faktisk også her hos Helgstrand.

Sådan forklarede Andreas Helgstrand til TV2 i et interview om på dokumentaren, Hestemilliardærens hemmeligheder. 

Han kan ikke helt genkende det billede, dokumentaren giver, men han anerkender og forstår kritikken, som programmet rejser, mens han også fortæller, at det også er lavet 'utrolig mange forbedringer', siden programmet blev optaget. 

Men det er ikke første gang, at Andreas Helgstrand, ejer af Helgstrand Dressage ved Uggerhalne, OL-medaljevinder og millardær, er i vælten for dyrevelfærd. 

Skruer vi tiden tilbage til 2014, stod Dyrenes Beskyttelse nemlig med en kritik, som minder om den, der rejses i dokumentaren. 

Her konkluderede Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse - som de senere valgte at beklage - at "Billederne viser tydelige sår på hestens bug, som skyldtes kraftigt brug af sporer. Sårene er forsøgt skjult ved hjælp af farve". 

Billederne, der omtales, var taget af en anonym person til et privat stævne, hvor Andreas Helgstrand ridder på hesten Akeem Foldager. 


Her var der et mørkt område på hesten, hvor Andreas Helgstrands sporer sad. Og det fik Dyrenes Beskyttelse til at konkludere ovenstående. 

Det blev senere afvist af en uvildig dyrlæge, der sagde, at hesten ingen sår havde. 

- Jeg kan sagtens fortryde, at vi er hoppet med på vognen og har snakket om et sår, hvis det er rigtigt, at der aldrig har været noget sår. Det beklager jeg, sagde den daværende dyreværnchef i Dyrenes Beskyttelse, Jens Svenningsen. 

Se hele indslaget her:

Men anklagerne fra 2014 minder meget om de anklager, der kom fra i TV2-dokumentaren. 

Sår fra sporer - de som sidder bare rytterens hestestøvle - ses også på hestene i de skjulte optagelser. 

I dokumentaren vises det også, at Andreas Helgstrands hest til det pågældende private stævne havde en blå og sammenklemt. På dette kunne den uvildige dyrlæge dog ikke komme Helgstrand til undsætning, da dyrlægen konstaterer, at hesten har smerter i kæben.

Andreas Helgstrand erkendte blankt, at hestens hovedtøj ikke havde været i orden.

- Det er jeg virkeligt ked af. Det skal vi selvfølgelig ændre med det samme, sagde Andreas Helgstrand dengang. 

Som det så også fremgik af dokumentaren, er Andreas Helgstrand og hans hest blevet udelukket fra to stævner, da hans hest blødte fra munden. 

Sagen - selvom den var knap så slem, som den første viste sig at være - fik dog konsekvenser for Andreas Helgstrand. Hans fodersponsor opsagde samarbejdet, og rytteren selv blevet truet på email. 

- Jeg er helt nede i kulkælderen. Jeg skal virkeligt tænke over hvad jeg gør nu, siger Andreas Helgstrand.Seneste nyt

fra Nordjylland