Skadedyr på nordjyske hospitaler: - Det er noget, vi tager alvorligt
Flere nordjyske hospitaler har problemer med skægkræ. Skadedyrets tilstedeværelse kan udgøre en infektionshygiejnisk risiko.
Flere danske hospitaler døjer med skægkræ. Det viser en aktindsigt som TV2 Kosmopol har fået ved Statens Serum Institut.
Og Aalborg Universitetshospital og Regionshospital Vendsyssel i Hjørring er ingen undtagelse.
- Vi får lejlighedsvis henvendelser fra personale, der har observeret skægkræ, og så tager vi os af det. Det er noget, vi tager alvorligt, siger Nina Ank, der er chef for infektionshygiejnen i Region Nordjylland.
På Aalborg Universitetshospital er de små skadedyr blevet observeret flere steder. Blandt andet på en operationsstue, hvor man absolut ikke ønsker at have dem.
- Det er et problem, når de bliver observeret i områder, der skal være sterile. Det kan betyde, at vi enten skal smide udstyr ud, hvis det er engangsudstyr eller, at vi skal sterilisere det på ny, og det kan være omkostningstungt, siger chefen for infektionshygiejnen.
Hun understreger, at der er blevet gjort rent efter alle forskrifterne de steder, hvor der er observeret skægkræ.
Et stigende problem
Skadedyr af typen skægkræ er et stigende problem i det danske sundhedsvæsen, og kan i yderste tilfælde udgøre en sundhedsrisiko og efterlade hospitaler og andre sundhedsinstitutioner med en stor regning for efterfølgende bekæmpelse.
Det siger Elsebeth Tvenstrup Jensen, der er overlæge hos Central Enhed for Infektionshygiejne i Statens Serum Institut (SSI), til TV 2 Kosmopol.
- Vi har fået et stigende antal henvendelser fra sundhedssektoren, hvor der er særligt tale om hospitalerne, som har observeret, at de har fået et tiltagende problem med de her skægkræ, bekræfter Elsebeth Tvenstrup Jensen.
Hvad er et skægkræ?
Skægkræ er et vingeløst insekt, som lever indendørs.
De kan sprede sig hurtigt og er svære at komme af med.
Skægkræ forveksles ofte med sølvfisk, fordi de har samme ydre træk, men de er vidt forskellige.
Skægkræ er nemlig et skadedyr, fordi det er stort set altædende.
Skægkræ elsker at spise pap, madvarer, tørvarer, papir, tapet.
De kan blive op til 12-18 mm. lange
Trives i både fugtige og tørre steder, og kommer især frem i mørket.
Etagebyggerier, husholdninger og opvarmede bygninger er derfor oplagte steder for skægkræ.
Et notat fra SSI fra maj beskriver ligeledes, at Central Enhed for Infektionshygiejne (CEI) modtager et stigende antal henvendelser fra sundhedsinstitutionerne vedrørende problemer med skægkræ.
Elsebeth Tvenstrup Jensen bekræfter, at problematikken fortsat er til stede, og at det er noget, man i SSI er opmærksom på.
I Aalborg har man igangsat en større operation for at komme de små skadedyr til livs.
- Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der sørger for at inddrage de relevante samarbejdspartnere, såsom infektionshygiejnisk, rengøring, service og teknisk afdeling. Og derudover er vi i gang med at se på, hvordan vi forhindrer, at skægkræ overhovedet kommer ind på sygehuset, slutter Nina Ank, der er chef for infektionshygiejnen i Region Nordjylland.