- Det er skræmmende: Flere tusind unge spiller online pengespil
23 procent af unge mellem 15-24 år har spillet online pengespil. På Hasseris Gymnasium tager man nu flere tiltag i brug for at begrænse adgangen til siderne.
Det er noget, der bliver snakket om på Hasseris Gymnasium i Aalborg.
For selvom de fleste af eleverne er i alderen 15-20 år, så er der mange, der kender til eller selv spiller på online bettingsider, der egentlig kun er tiltænkt voksne.
Det gælder også Malthe Harpøth Østergaard og Karl Albert Møller Frandsen, der begge går i 3.g.
- For mig startede det, dengang jeg blev 18 år. Man skulle prøve noget nyt, fordi man pludselig kunne - lidt ligesom det at gå i byen. Og så blev det en fælles ting, man gjorde med drengene, hvis man havde et frimodul eller ikke havde noget at lave, fortæller Malthe Harpøth Østergaard.
- Jeg begyndte også først, da jeg blev 18 år. Det var fedt, når man vandt og især med vennerne, for så kunne man juble og grine sammen, tilslutter Karl Albert Møller Frandsen.
Unge under 18 spiller også
Og de to gymnasiedrenge er langt fra de eneste, der bruger en del af SU'en og lønnen fra ungdomsjobbet på spil og væddemål.
16. januar offentliggjorde Spillemyndigheden en undersøgelse under navnet 'Onlinespil i Danmark'. Undersøgelsen viser blandt andet, at selvom aldersgrænsen i Danmark for at spille om penge online er 18 år, så har 15 procent af 15-17-årige gjort præcis det inden for det seneste år. Det svarer til at cirka 32.000 unge har væddet på en sportskamp, spillet et spil poker, trukket i en digital spillemaskine eller på anden måde satset penge digitalt.
Både Malthe Harpøth Østergaard og Karl Albert Møller Frandsen er over 18 år. De kendte dog begge til online betting, før de blev myndige.
- Jeg spillede inden, men kun med mine kamerater, der var fyldt 18 år, fortæller Malthe Harpøth Østergaard.
- Man havde fået at vide, det er ulovligt at låne andres konti, så man sad mest bare bagved og spillede med, tilslutter Karl Albert Møller Frandsen.
Rektor på Hasseris Gymnasium, Ole Droob, har også erfaret, at flere og flere unge spiller online. Derfor har gymnasiet gjort flere tiltag for at hjælpe de unge mennesker.
- Vi har taget et generelt tiltag ved, at eleverne ikke har deres telefoner i timen, og så har vi gjort sådan, at eleverne ikke kan tilgå specifikke sider på vores trådløse netværk, forklarer han.
Eleverne kan blandt andet ikke længere tilgå online gamblingsider og shoppingsider.
- I forhold til gambling, så har vi to spor. Vi har et forbudsspor, hvor vi ikke vil bruge skolens netværk til at støtte de her ting, og så har vi et informationsspor, hvor 'Spil for Livet' kommer på besøg og taler med vores elever omkring de mulige konsekvenserne ved onlinespil, forklarer rektoren.
Eleverne glade for nye tiltag
Undersøgelsen viser blandt andet også, at det typisk er mænd, der har større tendens til at spille. Det er også det indtryk, man får på Hasseris Gymnasium.
For mens Malthe Harpøth Østergaard og Karl Albert Møller Frandsen begge spiller, så spiller hverken Sofia Victoria Gulbæk Bøjer eller Cecilie Abildgaard. Dog har de begge kendskab til venner, der gør, og så har de også kendskab til venner, hvor det er gået helt galt.
- Jeg kender en, der har spillet hele sin børneopsparing væk, konstaterer Cecilie Abildgaard.
Derfor er eleverne også enige om, at skolens tiltag måske ikke er helt dumme.
- Jeg synes, det er vildt, at man kommer så langt ud, at man ikke kan andet end at melde sig ind i Rofus (udelukkelse fra onlinespil, red.), konstaterer Malthe Harpøth Østergaard.
- Skolens nye tiltag godt, da det helt klart vil hjælpe folk, der har et problem, til ikke at spille deres penge væk, når de for eksempel keder sig i timerne, konstaterer Karl Albert Møller Frandsen.
SE HELE INDSALGET HER: