LIGE NU:

Direktør stopper på Kunsten: Skal stå i spidsen for stort museum i Stockholm

Gitte Ørskou stopper som direktør for Kunsten i Aalborg. I stedet skal hun lede Moderna Museet i Stockholm.

Museumsdirektør Gitte Ørskou har valgt at stoppe hos Kunsten Museum og Modern Art Aalborg for i stedet at sætte sig i direktørstolen hos Nordens væsentligste museum for samtidskunst, Moderna Museet i Stockholm, fra 1. september 2019. 

Og det er med en blanding af vemod og stolthed, at Kunstens bestyrrelsesformand, Christen Obel, i dag kan offentliggøre Gitte Ørskous afsked.

- Jeg finder det utrolig flot, at Gitte Ørskou skal stå i spidsen for det vigtigste museum for samtidskunst i Norden, og hun ønskes alt muligt held og lykke i det nye hverv. Samtidig er glæden og stoltheden iblandet vemod, da vi på Kunsten tager afsked med en stærk, markant og helstøbt lederskikkelse, siger Christen Obel, bestyrelsesformand på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg.

Gitte Ørskou har været museumsdirektør på Kunsten siden 2009. Ørskou er uddannet mag. art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 2000, og hun blev samme år ansat som inspektør ved Esbjerg Kunstmuseum. I 2001-2009 var hun inspektør og senere overinspektør ved ARoS Aarhus Kunstmuseum.

Men nu skifter hun altså rammerne i Aalborg ud med nye i Stockholm - og det er et museum af en helt anden kaliber. Hvor Kunsten årligt har på den gode side af 100.000 besøgende, lå besøgstallet for Moderna Museet i Stockholm sidste år på 562.000 besøgende. 

Rent fysisk har Kunsten under Gitte Ørskous ledeldese gennemgået en stor renovering mellem 2014 og 2016 med stor respekt for Alvar Aaltos originale arkitektur. Renoveringen betød blandt andet en stor, ny udstillingssal.

- Gitte Ørskou mestrer den svære balance både at have noget til de mange og til de få. Hun er en behagelig person, der formår at formidle bredt. Hun har været med til at åbne Kunsten, så der er noget for alle aldersgrupper – og til både mennesker med dyb indsigt i kunst og til dem, der kommer på museum for første gang, siger Christen Obel.

Kunsten i Aalborg satte besøgsrekord under Gitte Ørskous ledelse i 2016 med 116.000 besøgende. 

TV2 Nord har forsøgt at få en kommentar fra Gitte Ørskou, men det har ikke været muligt.