Dømt for at dræbe sine børn - nordjysk forskerteam kan være med til få hende frikendt

Sagen om australske Kathleen Folbigg, der er dømt for at slå sine fire børn ihjel, skal nu undersøges på grund af en forskergruppe fra Aalborg Universitet.

Efter 19 år i fængsel for mord kan der måske være håb for den australske kvinde Kathleen Folbigg.

Det sker takket være frederikshavner og professor i proteinvidenskab, Michael Overgaard, og hans forskerteam fra Aalborg Universitet.

Kathleen Folbigg er dømt for at have slået sine egne børn, to piger og to drenge, ihjel over en periode på ti år. Under retssagen har hun fastholdt, at hun er uskyldig, og at der var tale om vuggedød i alle fire tilfælde.

I 2021 appellerede 90 internationale gen- og hjerteforskere retssystemet om at løslade Kathleen Folbigg. Det ønske er blevet afvist. Men nu undersøges sagen.
I 2021 appellerede 90 internationale gen- og hjerteforskere retssystemet om at løslade Kathleen Folbigg. Det ønske er blevet afvist. Men nu undersøges sagen.
Foto: Peter Rae/EPA/Ritzau Scanpix

Genforskning er afgørende

Forskningen fra Aalborg Universitet viser, at børnene bar på sjældne genfejl, som med stor sandsynlighed kan have forårsaget deres død.

Derfor skal Folbiggs sag nu undersøges.

- Vi er utrolig glade for, at vores forskning nu endelig bliver taget alvorligt, og at den nu bliver en del af sagen, siger Michael Overgaard ifølge Ritzau og fortsætter:

- Men det er også en smule surrealistisk. Vi er ikke vant til, at vores forskning får så direkte en effekt.

Mail om mordsag

Det hele startede med, at en australsk forsker et par år tilbage kontaktede Michael Overgaard, forklarede den nordjyske forsker sidste år, da TV2 Nord Interviewede ham: 

- I mailen stod, at de havde fundet en særlig genetisk kode fra familien, og at de i den forbindelse havde fundet en bestemt fejl i hælprøver på to af de afdøde døtre og moderen.

Michael Overgaard og hans team fra Aalborg Universitet undersøgte hjertefejlen. Resultaterne viste, at Kathleen Folbigg og hendes to døtre, Sarah og Laura var bærere af en helt særlig genfejl, som kun omkring 130 andre mennesker i verden også går rundt med.

Genfejlen, som Kathleen Folbigg og hendes døtre er bærere af, medfører, at hjertet kan have svært ved at trække sig sammen og slappe af i den rigtige rytme, hvilket i sidste ende kan resultere i hjerteflimmer eller hjertestop.

Og de nordjyske resultater har vist sig at have stor betydning for sagen om Kathleen Folbigg.

- I den her sag betød det, at de to døtre havde den mutation. Det øgede sandsynligheden dramatisk for, at det måske var en mutation, der var årsag til, at de døde, siger Michael Overgaard.

quote Jeg håber, at undersøgelsen som minimum konkluderer, at der er begrundet tvivl om, at Kathleen Folbigg er barnemorder

Michael Overgaard, professor i proteinvidenskab

Flere mutationer i sønner

Mutationerne var dog ikke at finde i hælprøver fra Kathleen Folbiggs to sønner Caleb og Patrick. Men de bar på to andre, sjældne mutationer, som sidder i et gen forbundet med epileptiske anfald.

Forskningsresultaterne har fået en gruppe af internationale gen- og hjerteforskere til at appellere til guvernøren i den australske delstat New South Wales om at løslade Kathleen Folbigg, hvilket er blevet afvist. 

Men det er positivt, at sagen nu skal undersøges, siger Michael Overgaard ifølge Ritzau:

- Jeg håber, at undersøgelsen som minimum konkluderer, at der er begrundet tvivl om, at Kathleen Folbigg er barnemorder. Med tanke på, at hun har siddet 19 år i fængsel, håber jeg, at hun snart bliver løsladt.


Seneste nyt

fra Nordjylland