Forsker fra Frederikshavn kan frikende australsk seriemorder

En forskergruppe fra Aalborg Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, som kan være med til at frikende en af australiens værste kvindelige seriemordere.

En julidag i 2019 tikkede en helt speciel mail ind i frederikshavnske Michael Overgaards indbakke. 

Mailen var fra en ukendt australsk forsker, der var involveret i sagen omkring den australske seriemorder Kathleen Folbigg. 

Kathleen Folbigg blev i 2003 idømt 40 års fængsel for mord på sine fire børn, der alle døde, før de var fyldt to år. Da den australske forsker kontaktede Michael Overgaard, havde Kathleen Folbigg allerede været fængslet i 15 år. 

- I mailen stod, at de havde fundet en særlig genetisk kode fra familien, og at de i den forbindelse havde fundet en bestemt fejl i to af de afdøde døtre og moderen, fortæller Michael Overgaard, der er institutleder og professor ved institut for kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet. 

Måske uskyldig

Efter den australske forsker havde fundet en hjertefejl i familiens gener, spurgte hun Michael Overgaard, om han ville studere genfejlen nærmere i sit laboratorium. 

Michael Overgaard og hans team fra Aalborg Universitet undersøgte hjertefejlen. Resultaterne viste, at Kathleen Folbigg og hendes to døtre var bærere af en helt særlig hjertefejl, der tidligere kun var blevet fundet hos 75 personer i verden. 

Genfejlen, som Kathleen Folbigg og hendes døtre er bærere af, medfører, at hjertet kan have svært ved at trække sig sammen og slappe af i den rigtige rytme, hvilket i sidste ende kan resultere i hjerteflimmer eller hjertestop. 

Og de nordjyske resultater har vist sig at have stor betydning for sagen om Kathleen Folbigg.

- I den her sag betød det, at de to døtre havde den mutation. Det øgede sandsynligheden dramatisk for, at det måske var en mutation, der var årsag til, at de døde, siger Michael Overgaard.

Benådningsbrev

Den nordjyske professors resultater blev udgivet som en videnskabelig artikel, som hurtigt blev opsigtsvækkende på verdensplan. Resultaterne fik stor opbakning af verdensførende forskere, herunder også to nobelprismodtagere, der alle gik sammen om at underskrive et dokument. 

I alt var 90 internationale gen- og hjerteforskere med til at forfatte et åbent brev, som de efterfølgende sendte til den relevante guvernør i Australien i håb om at få Kathleen Folbigg løsladt.

Også Michael Overgaard valgte at skrive under. 

- Jeg ved ikke ret meget om jura eller noget. Men jeg ved noget om videnskab. Og de havde ikke taget de resultater, vi havde lavet, med i overvejelserne om, hvorvidt hun var skyldig eller uskyldig, siger han. 

Tiden vil vise, om resultaterne fra Aalborg Universitet kan få afgørende betydning i sagen om australiens værste kvindelige seriemorder. Hvis den australske guvernør vælger at genoptage sagen, skal Michael Overgaard højst sandsynligt til Australien for at fremlægge sine forsøgsresultater. 






Seneste nyt

fra Nordjylland