Dosispakket medicin er en succes, men borgeren skal selv betale: - Det er ikke rimeligt

Aalborg Kommune har under coronakrisen gjort brug af dosispakket medicin for at undgå, at kommunens personale skal ud i borgernes hjem for at dosere deres medicin. Rådmand vil gerne fortsætte ordningen, men efterlyser løsning på egenbetaling.

En ny ordning med dosispakket medicin til svækkede ældre har været en stor succes under coronakrisen. Aalborg Kommune vil gerne fortsætte ordningen, men rådmand Jørgen Hein fra Ældre- og Handicapforvaltningen mener ikke, at det er rimeligt, at borgerne selv skal betale for at få medicinen pakket.

Ordningen med dosispakket medicin går ud på, at borgernes medicin bliver doseret og pakket i poser på et af Danmarks otte pakkeapoteker, hvorefter medicinen bliver sendt til det apotek, hvor borgeren plejer at hente sin medicin. Det betyder, at sundhedspersonale ikke behøver at komme ud i borgerens hjem for at dosere medicin.

- Der er mange fordele ved at benytte dosispakket medicin. For det første er sikkerheden markant højere, fordi medicinen pakkes maskinelt. For det andet får vores sygeplejersker og sosu-assistenter frigjort tid til andre plejeopgaver, og det er ekstra vigtigt for os lige nu under coronakrisen, siger sygeplejechef Helen Kæstel fra Aalborg Kommune i en pressemeddelelse.

Aalborg Kommune har under coronakrisen indgået en aftale med de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) om at udbrede brugen af dosispakket medicin. Aftalen er ifølge Helen Kæstel indgået for at afkorte og minimere besøg hos svækkede ældre under coronakrisen.

- Vores sundhedspersonale er naturligvis ekstra påpasselige og bruger værnemidler, men der vil altid være en smitterisiko. Med aftalen om dosisposer kan vi undgå at komme i hjemmet hos de ældre, som kun får hjælp til at dispensere medicinen. Vi skal stadig besøge de ældre, som også får hjælp til at indtage medicinen, men vi kan afkorte besøgene hos dem, siger Helen Kæstel.

SE INDSLAG: I Aalborg Kommune har Ældre- og Handicapforvaltningen under coronakrisen haft succes med at udvide en ordning, hvor borgere ikke længere får besøg af sundhedspersonale, når deres medicin skal doseres og tælles op. Det klarer en robot på apoteket.

Rådmand vil have fjernet egenbetaling

Ved udgangen af april havde cirka 1.000 borgere i Aalborg Kommune taget imod tilbuddet om dosispakket medicin. Cirka 4.000 borgere får fortsat hjælp af sundhedspersonale til dispensering af medicin, men kommunen vurderer, at op mod halvdelen af disse borgere er i målgruppen for at skifte til dosispakket medicin.

Det er frivilligt for den ældre at få ordineret medicinen i dosisposer. Som reglerne er lige nu, er det borgeren, som skal betale for at få medicinen pakket i dosisposer. Det vil rådmand Jørgen Hein (B) gerne have ændret, fordi det er en mere sikker løsning for borgeren og billigere for kommunen, hvis medicinen pakkes maskinelt.

- Selv om vi gerne ville, så er det ikke muligt for kommunen at betale udgiften til dosispakket medicin, og det er ganske enkelt ikke rimeligt, at borgeren skal pålægges den udgift. Der er mange penge at spare her - både i arbejdstid for os, men også for sundhedsvæsenet totalt set, fordi risikoen for medicinfejl er væsentligt lavere ved dosisposer. Derfor vil jeg også bede sundheds- og ældreministeren om at se på reglerne for området, når vi er på den anden side af den aktuelle sundhedskrise, siger rådmand Jørgen Hein (B) fra Ældre- og Handicapforvaltningen.

Aalborg Kommune oplyser, at det øger sikkerheden for borgeren markant, når en robot pakker medicinen i dosisposer. En opgørelse viser, at apotekernes pakkerobot på et år laver fejl i 0,00002 procent af alle pakkede poser. Det svarer til fejl i to ud af en million dosisposer.


Seneste nyt

fra Nordjylland