LIGE NU:

Dronningen overværer finalen i konkurrence, som Poul står bag

På lørdag kommer Dronning Margrethe til Aalborg og Musikkens Hus for at overvære finalen i en internationale sangkonkurrence for unge Wagner-sangere. Poul Elming er manden bag det hele.

Det er 137 år siden, at den tyske operakomponist Wilhelm Richard Wagner tog sine sidste åndedrag i Venedig, men i disse dage lever hans musik i bedste velgående i Musikkens Hus i Aalborg.

Her står Aalborg Symfoniorkester for fjerde gang bag The Lauritz Melchior International Singing Competition, hvor et internationalt dommerpanel kårer vinderen af verdens største konkurrence for unge Wagner-sangere. Finalen finder sted på lørdag, hvor Dronning Margrethe kommer til Aalborg for at overvære begivenheden.

The Lauritz Melchior International Singing Competition blev grundlagt i 2010 af den daværende musikchef for Aalborg Symfoniorkester Poul Elming med det formål at guide unge sangere ind i Wagners musikalske univers. Poul Elming har sunget Wagner på de største scener i operaverdenen. For ham er Wagners musik blevet et kald.

- Jeg har gennemgået en udvikling fra passioneret Wagner-hader, over Wagner-elsker til i dag at være Wagner-missionær, fortæller Poul Elming.

16 deltagere er med i finalen, hvor de unge sangtalenter dyster om en præmie på 20.000 euro, der er doneret af Spar Nord Fonden. Der er dog mere end pengene på spil.

- Erfaringen viser, at dem, der har klaret sig godt i konkurrencen, klarer sig også godt i deres karriere sidenhen. Der er i hvert fald ikke nogen, der har klaret sig dårligere, fordi de har vundet, siger Poul Elming.

Bliver aldrig træt af Wagner

Der er kun en enkelt dansk deltager tilbage i konkurrencen. Det er sopranen Philippa Cold, der er datter af operasanger Ulrik Cold.

The Lauritz Melchior International Singing Competition

- Hun har udviklet sig ganske voldsomt rent vokalt. Og ligesom sin far har hun en hel masse på hjerte og fortæller en historie. Og det er jo i virkeligheden næsten det vigtigste, fortæller Poul Elming.

Selvom det nu er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og Poul Elming selv har sunget arierne i mere end 40 år, bliver han aldrig træt af Wagner. 

- Man bliver ved med at opdage noget nyt. Og der er så mange lag i hans operaer, så du bliver aldrig færdig. Aldrig, siger han.

Efter semifinalen skal de fire finalister øve med dirigent Ralf Weikert og Aalborg Symfoniorkester torsdag og fredag. Og Poul Elming nyder, at sangerne viser højt niveau.

- Jeg synes jo, det er vidunderligt, at der er så mange unge mennesker, der bruger så meget tid og energi på at synge Wagner - og at der kommer så godt et resultat ud af det, siger Poul Elming.

Dronning Margrethe er protektor for The Lauritz Melchior International Singing Competition.