Dystre tal: Unge har ikke råd til ejerboliger

Andelen af unge i Aalborg, der bor til leje, er steget betydeligt siden 2017.

Stigende boligpriser og høje renter.

Det er særdeles svært for de unge boligkøbere at komme ind på boligmarkedet.

Andelen af unge i alderen 25-29, der har en ejerbolig, er faldet markant siden 2017. Her havde hver fjerde egen bolig. I 2024 er det tal faldet til hver femte - selvom man medregner forældrekøb.

Det viser seneste tal fra Mybanker.

Flere lejere

Tallene taler sit tydelige sprog. De fortæller om en tendens, hvor flere unge i stedet bliver tvunget til at bo til leje, og altså derfor må vente med at få fodfæste på boligmarkedet.

Andelen af lejere i aldersgruppen i Aalborg er i samme tid steget fra 73 til 78 procent. 

Det giver god mening, lyder det fra direktør i Alabu Bolig, Klaus Ringgaard, til TV2 Nord:

- Status er, der er alt for mange boliger, og det stiger støt år for år. Nogle af de tal, vi har kigget på, viser, at der er omkring tusind flere tomme udlejningsboliger nu end samme periode sidste år.

- Det er fordi, der bliver bygget efter gamle prognoser for Aalborg Kommune, der for år tilbage viste, at der ville være en nettotilvækst på omkring 2.500, men det har så vist sig i virkeligheden kun at være omkring 800.

Færre studiepladser

Dertil kommer hele problematikken om for mange studieboliger oven i hatten, påpeger direktøren:

- Vi er også udfordret af, at der er færre studiepladser, mens der også er udsigt til, at der er flere, der skal fjernes. Omkring 75 procent af vores tomgangsleje er på studieboliger.

Klaus Ringgaard erkender, at man selv har været med til at skabe problemet:

- Vi kan ikke gøre andet, end at vi kan forsøge at omstille os. Vi forsøger hele tiden at opgradere vores udbud til tidens forventninger. Der er helt andre krav i dag, end der var tidligere, og vi har også selv været med til at gøre det lukrativt for lejerne med mange gode lejemuligheder, slutter han.

Mens andelen af unge boligejere er faldet, er andelen af unge med andelsboliger på samme niveau som i 2020. Seneste nyt

fra Nordjylland