Foto: AAU

Energiforskere belønnes med pris

Et spændende projekt, hvor man kigger på, hvordan man kan erstatte brændselsceller med såkaldte elektrofuels i dieseldrevne motorer modtager pris.

Forskere fra Aalborg Universitet, DTU og Holdor Topsøe har samarbejdet om at finde løsninger til fremtidens energisystem. Samarbejdet har været så godt - og resultaterne lige så – og derfor modtager de tre parter nu ForskEL-pris. Det skriver Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Det er energinet.dk, der uddeler prisen. Hvert år udvælger et projekt, der er sigtet mod fremtidens energiløsninger.

Det prisvindende projekt, som blandt AAU er med i, hedder ”Solid Oxide Electrolysis for Grid Balancing.”

Projektet bidrager til overgangen til 100 procent vedvarende energi. For det kræver nye løsninger, blandt andet inden for brændselsceller, som projektet omhandler.

AAU forskerne Brian Vad Mathiesen og adjunkt Iva Ridjan har fokuseret på at undersøge, hvilke fossile brændstoffer man kan erstatte ved hjælp af såkaldte elektrofuels, hvilket er brændstoffer lavet med elektrolyse. Elektrofuels vil kunne blandt andet erstatte diesel som brændstof i skibs- og lastbiltrafikken.

De to AAU forskere har kigget på, hvordan teknologien bedst udformes for at opnå bedst mulige resultater, mens Ming Chen og Peter Blennow har brugt disse resultater til at udvikle elektrolyseteknologien.