LIGE NU:

Et lille ko-mirakel: Ko fra Grindsted fik trillinger

Alle har det godt.

I Grindsted er der sket en mindre sensation. Eller måske skal man sige tre små mirakler. I hvert fald har en ko fået trillinger. Det i sig selv sker sjældent, men endnu mere sjældent er det, at alle tre overlever og har det godt.

- Hende her hun er første, og ham her som nummer to, og så har vi ham den generte her, som nummer tre, fortæller fritidslandmand Hans Østergaard Nielsen, mens han viser de fem dage gamle trillinger frem på gården i Grindsted.

 

Hans Østergaard Nielsen har flere gange oplevet, at hans køer fik tvillinger - men aldrig trillinger. Ifølge landmanden sker det kun en gang ud af hundrede tusinde, at en ko får trillinger, og det er endnu mere sjældent, at alle tre overlever.

- Det er lidt af en sensation. Det er jo mange fostre at have i koen, og de skal komme ud rigtigt, og de skal komme ud rettidigt. Det er det springende punkt, påpeger Hans Østergaard Nielsen overfor TV2 Nord.

For at sikre sig at alle tre kalve får nok at spise, supplerer Hans Østergaard Nielsen med komælk tilsat vand og druesukker.

- Koen er jo normalt egnet til at have en kalv, så tre - det er jo at presse hende lidt, derfor gør vi det her, siger Hans Østergaard Nielsen.

De seks dage gamle kalve skal blive gående indenfor hos deres mor lidt endnu, inden de alle bliver lukket ud på græs.

- Hvis ikke man bliver glad af det, hvad bliver man så glad for? Et liv er jo en chance, og de er søde, og koen tager det fint. Det kører sådan set uden komplikationer, så det kan man vel egentlig kun blive glad ved, slutter Hans Østergaard Nielsen.

Som bonusinfo kan nævnes, at fordi trillingerne er tveæggede, så kan kviekalven aldrig selv blive drægtigt. Det sker fordi moderkagerne vokser sammen, og hormonerne fra tyrefostrene går ind og misdanner de indre kønsorganer hos kviefostret, og gør hende steril.

Tyrekalvene derimod får ingen mén af at dele livmoder med deres søster.