Farven sort er et problem: Plastik bliver ikke genbrugt
Foto: Jesper Bo Winther / TV2 Nord
40 ton sorte plastikbakker fra supermarkederne bliver brændt af på Reno Nord, selvom de kunne genbruges. Sorteringsanlægget på Reno Nord kan ikke genkende farven sort.
40 ton hård plastik fra sorteringsanlægget på Reno Nord bliver hvert år brændt af, selvom det kunne have været genbrugt. Problemet er plastikkens farve.
De fylder meget i bunkerne med plastikaffald på sorteringsanlægget hos Reno Nord i Aalborg - de sorte plastikbakker fra supermarkederne.
- Som det er lige nu, så kan vores NIR-scanner ikke genkende den sorte plastik. Det betyder, at det havner sammen med affaldsplasten, som ryger til forbrænding, fortæller Thomas Lyngholm, der er direktør for Reno Nord.
Reno Nord sorterer plastikaffald fra seks nordjyske kommuner. En såkaldt NIR-scanner sorterer de forskellige typer plast, men teknologien kan ikke genkende farven sort.
Jeg synes i virkeligheden, at det ville være en god ting, hvis i højere grad kunne bruge andre farver til at indfarve plastemballage med. Det vil gøre det lettere for vores maskiner, at udsortere plasten.
Thomas Lyngholm, Direktør Reno Nord
- NIR-scanneren sender en lysstribe ned på transportbåndet. Sort plastik reflekterer så lidt, at scanneren ikke kan genkende plasttypen, forklarer direktør Thomas Lyngholm.
Den sorte plast udgør 15-16 procent af den hårde plast på sorteringsanlægget. Om året bliver det til 40 ton, der bliver brændt af i stedet for at blive genbrugt. Problemet er det samme på de andre sorteringsanlæg i Danmark.
- Jeg synes i virkeligheden, at det ville være en god ting, hvis vi i højere grad kunne bruge andre farver til at indfarve plastemballage med. Det vil gøre det lettere for vores maskiner at udsortere plasten, siger Thomas Lyngholm.
Sort plastik kan være fornuftigt
Lektor og akademiingeniør ved Aalborg Universitet i Esbjerg Birgit Kjærside Storm har forsket og undervist i plastfremstilling i 20 år.
Selvom sort plast ender med at blive brændt af, så mener hun, at det kan være en god løsning at bruge sort, når man producerer genbrugsplast.
Mange kødbakker er fremstillet af rester fra plastikproduktion i mange forskellige farver. Hvis man vælger, at slutresultatet skal være sort, er det muligt at bruge overskudsplastik i alle farver. Det kan man ikke, hvis man vælger, at bakken skal have en anden farve.
Til gengæld betyder farven sort, at genbrugskæden stopper der.
- Når vi nu har lavet de sorte bakker, så er det jo netop fordi, at plasticbakke-producenterne kan genbruge deres fabriksaffald, siger lektor Birgit Kjærside Storm.
Som børns blandede farvelader
Man kan også helt undlade at farve genbrugsplast. Det svarer i følge Birgit Kjærside Storm lidt til, når børn blander alle farveladerne.
Bakkerne vil få en brunlig lilla nuance med grønne plamager. Det, mener hun, vil se uappetitligt ud, og det tror hun ikke, forbrugerne vil købe.
- Hvis nu vi bruger alle mulige forskellige farver og prøver at blande dem sammen, så får vi sådan nogle underlige farver, som vi absolut ikke vil synes er særligt pæne, siger lektoren.
Ved køledisken i Menu I Aabybro bekræfter en del af forbrugerne, at de ikke vil vælge kød, der ligger i spraglede bakker med farveplamager.
- Det betyder noget, hvordan bakken ser ud. For mig betyder det noget, hvad det ligger i. Hvis pletterne på en bakke ligner noget mug, så vil det måske ikke være så apetiteligt at skulle købe det, siger Nicholai Sørig, der er på indkøb i Menu.
Sort kan sorteres, men det koster
Man ville godt kunne håndsortere den sorte plastik, men det vil være meget dyrt.
I Tyskland findes der affaldssorteringsanlæg, der bruger en såkaldt radarscanner, der godt kan genkende sort plast. Sådan en er der ikke udsigt til, at Reno Nord får.
- Lige nu er vi tynget af, at det er en meget stor investering. Det er omkring fem millioner kroner, man skulle investere i sådan en. Det ville blive meget dyrt at udtage den sorte plast per tons, siger Thomas Lyngholm.
Reno Nord håber på, at man på sigt kan omdanne den hårde sorte plast til et olieprodukt. Den teknologi er stadig på udviklingsstadiet. I mellemtiden fortæller direktør Thomas Lyngholm, at forbrugerne selv kan bestemme, om de vil komme den sorte plast i restaffaldet eller i plastikbeholderen.
Det bliver brændt af uanset hvad.