03:22

En biografoplevelse behøver ikke kun at inkludere popcorn og sodavand - i Nordkraft vil de i hvert fald nu til at gøre bigrafturen til en totaloplevelse, hvor filmen kun er en del af begivenheden

Filmoplevelse for alle sanser: Spis dig igennem "Babettes Gæstebud"

Et koncept fra København, der folder biografoplevelsen ud, har tirsdag premiere i Aalborg.

Den overdådige middag fra filmklassikeren Babettes Gæstebud rykker tirsdag aften ud af filmlærredet i Biffen i Nordkraft i Aalborg. 

Det er Cinemateket fra København, der har rykket deres koncept til Aalborg. Her folder de biografoplevelsen ud, så det bliver til mere end blot en filmvisning. 

- Vi vil gerne give publikum helheldsoplevelser, der vækker alle sanser. Der skal både være noget til hjernen, hjertet, og sommetider også maven, om kan sætte filmen i perspektiv eller udvide oplevelsen, fortæller Morten Tang, der er programredaktør for Cinematekets filialer.

Læs også Efter regnefejl: Byggeri i de gamle spritfabrikker må starte forfra

Efter tirsdagens visning af Babettes Gæstebud vil et begrænset antal gæster derfor kunne smage sig igennem den middag som Babette serverer for sine gæster i filmen. Det er personale fra Mortens Kro, der står for maden efter visningen af filmen, hvor der blandt andet vil blive serveret Blinis Demidoff med kaviar og vagtler i sarkofag.

Udover Babettes Gæstebud vil man i løbet af januar og februar kunne se film som Blade Runner fra 1993 og Lolita fra 1962 i Biffen. 

- Cinemateket passer rigtigt godt til Biffen – det har vi allerede set med konceptet ”Cinemateket præsenterer” igennem de seneste par år. Så både vi og vores publikum byder dette supplement til programmet velkommen – og glæder os til at komme i gang, fortæller Karin Fast, der er biografdirektør i Biffen. 

Herunder kan du set et par af de opskrifter, der bliver lavet i Babettes Gæstebud. 

Vagtler - Cailles En Sarcophage

Ingredienser:

Ingredienser:

12 vagtler

250 g. gåselever

50 g. trøffel

12 forbagte butterdejskiste

 

Sauce:

25 g. smør

Skrog fra vagtlerne

6 skalotteløg

1 dl. cognac

4 dl. tør hvidvin

Brun fond

50 g. trøffel

1000 g. markchampignon

50 g. smør

Salt

Peber

 

Salat:

Forskellige slags salat

4 spsk. hvidvinseddike

l dl.olivenolie

72 valnøddekerner 

Salt 

Peber

 

Fremgangsmåde: 

Vagtlerne udbenes, drysses indvendig med en anelse salt og peber, og fyldes med gåse-lever og trøffel i skiver. Frossen butterdej skæres ud, så den er lidt større end vagtlerne, da disse skal kunne ligge i de forbagte butterdejskister.

Bag butterdejen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Tag dem ud og hul butterdejen ud. Læg en fyldt vagtel i hver butterdejskiste. Sæt dem på en bageplade og sæt pladen i en 160 grader varm ovn i 25 minutter.

Sauce:
Skrogene fra vagtlerne brunes i smørret i en gryde. Kom skalotteløg i og lad også dem tage farve inden cognacen tilsættes og der flamberes. Tilsæt hvidvin og lad det koge ned til det halve. Tilsæt espagnolsauce (eller brun fond) og lad det koge svagt i 1 time.

Pres saucen gennem en sigte. Har man brugt espagnolsauce, behøver man ikke at jævne saucen, men bar man brugt fond må saucen jævnes let med maizena. Lige inden serve-ringen tilsættes fintskåret trøffel.

Anretning:
På og omkring butterdejskisterne monteres lidt sauce. De rensede, halverede champignon sauteres i smør på en pande, drysses med lidt salt og peber og serveres til. De rensede salater plukkes ud og dryppes med marinaden. Valnøddekernerne drysses over salaten.

 

Kilde: www.dk-kogebogen.dk

Blinis Demidoff

Ingredienser: 
0.5 pakke frisk gær eller 0.5 pakke tør

1 kop varm mælk

3.75 dl.sigtet mel

2 æg æggeblommer let pisket

0.5 dl.fløde 50 %

Lidt salt

2 æggehvider stiftpisket

1 spsk. usaltet smør

2.5 dl.creme fraiche

120 g.sevruga kaviar eller mere hvis de ønsker det

 

Fremgangsmåde: 

I en stor skål, opløses gær i mælk. Piske 2½ dl af mel i til det er jævn. Dæk til med et rent viskestykke og sæt det lunt i ca. 2 timer.

Slå ned og rør æggeblommer, fløde og det sidste mel i. Tilsæt salt, derefter vend æggehviderne i. Dæk igen og sæt til side i 30 - 40 minutter, til dejen er let og svampagtig.

Sæt en pande over middel varme og smelt lidt smør. Brug en spiseske og form 7.5-centimeter blinis (pandekager) med dejen. Lav nogle få blinis ad gangen. Steg til gyldenblond efter én side, derefter vend og steg den andre side. Når blinis er færdig, læg dem på en ovnfast tallerken eller fad og hold lun.

Ved serveringen, arrangere 3 - 4 blinis på hver tallerken og top med lidt creme fraiche og kaviar.

 

Kilde: www.dk-kogebogen.dk