Firma fik stjålet minilæssere: Nu er egne ansatte sigtede

Firmaet Industrivejens Maskiner fandt selv frem til de stjålne minilæssere. Men nu er flere af de ansatte sigtet for ulovlig indtrængen. Ejeren forstår ikke Nordjyllands Politi.

Det er ikke ofte, at et firmas egne ansatte bliver sigtet for at finde de maskiner, som er blevet stjålet fra dem, men det er virkeligheden for Industrivejens Maskiner Aps, der ligger i Nørresundby.

Det kræver nok en forklaring på, hvad der går forud.

I sommeren 2023 blev to minilæssere stjålet fra Himmerland Resort i Galten – de var udlånt af Jan Holsko og firmaet.

- Politiet melder efter lidt over en uge, at de henlægger sagen, fortæller direktør Jan Holsko.

I de første dage efter minilæsserne blev stjålet, leder virksomhedens egne ansatte efter maskinerne.

- Min søn lavede et facebook-opslag, og der fik vi nogle tips fra, siger direktøren.

Men det var først, da et GPS-signal på en af maskinerne begyndte at give lyd fra sig, at de kunne findes.

Tyvene havde nemlig slukket en jammer – som blokerer GPS-signaler – og det gav altså mulighed for, at de nu kunne findes.

Men da Nordjyllands Politi havde henlagt sagen, tog de ansatte hen til GPS-signalet, som kom fra Løgstør-området.

- Her møder de en mand, som først fortæller, at han intet ved om det. Men han truer dem så med en skruetrækker og får dem jaget ud af gårdspladsen. Han forlader så stedet på knallert derefter, siger Jan Holsko.

Helt væk

Efter de ansatte blev truet med skruetrækkeren, ringede de til politiet og sagde, at de havde fundet de to minilæssere, der var blevet stjålet.

To betjente ankom til Løgstør.

- Da de kommer, er de mere interesserede i at få navne, cpr-numre og finde ud af, hvorfor mine ansatte var der, siger direktøren.

Og i slutningen af februar rullede der så en sigtelse ind til de ansatte. Og Jan Holskos søn er også sigtet i sagen for blandt andet at lægge et opslag op på Facebook, der viser, at de har fundet minilæsserne. Jan Holsko var selv i Thailand på daværende tidspunkt og er derfor ikke sigtet for ulovlig indtrængen.

- Politiet havde ikke ressourcer til selv at hjælpe med at finde minilæsserne, men de fortalte os, at vi selv måtte lede efter dem. Og det er jo også optaget på lyd, siger direktøren og fortsætter:

- Det er helt væk det, de laver. Han (politikommisær Mikkel Brügmann) fortæller, at de ikke skal tage sigtelsen så tungt, og at det kan være, den frafalder igen. Faktisk at de skal være glade for det, og at de ikke behøver at snakke med politiet. Men ingen af dem har været sigtet før, og det plejer ikke at være en god ting at være. 

Skal blive klogere på sagen

Netop hos Mikkel Brügmann kommer sigtelsen til de ansatte dog fra en anmeldelse fra en person. 

- Vi fik en anmeldelse om husfredskrænkelse (også nævnt som ulovlig indtrængen, red.), og den kom på seks navngivne personer. De er blevet sigtet i sagen, og vi skal høre deres version nu. Det er en af de efterforskningsskridt, vi foretager os, fortæller politikommisær Mikkel Brügmann. 

Allerede tilbage i juli sigtede Nordjyllands Politi en dengang 28-årig mand, mens en 32-årig mand blev sigtet i december for tyveri af minilæsserne.

Politikommissæren kan dog ikke sige noget, om den ulovlige indtrængen og tyverierne hænger sammen. Altså om anmeldelsen på ulovlig indtrængen kommer fra en af de to personer, som er anholdt for tyverierne af minilæsserne. 

Men hvorfor overhovedet sigte nogle personer, som "bare" har været ude for at finde sine egne stjålne maskiner?

- Vi får en anmeldelse på det, og så arbejder vi ud derfra. Helt generelt skal vi undersøge og blive klogere på sagen, og så ser vi, om sagen kan løftes til, at der bliver rejst tiltale. Nu skal vi snakke med de sigtede og høre deres versioner. Vi siger ikke, at de er skyldige, men nu har de nogle rettigheder, hvor de får mulighed for at have en advokat på, og de behøver jo heller ikke udtale sig til os, hvis de ikke vil det, siger Mikkel Brügmann. 

Hos Nordjyllands Politi henlagde de sagen om tyveriet af de to maskiner, da der ikke var flere konkrete spor at gå efter. 

- Vi havde undersøgt vores muligheder, fortæller Mikkel Brügmann og fortsætter:

- Når der er noget så konkret som et GPS-signal, så skal man kontakte politiet, før man tager derud. Generelt vil vi sende en patruljevogn derud, og de er garant for, at reglerne bliver overholdt.

Politikommissæren understreger til sidst også, at begge sager stadig er under efterforskning, og at de i samarbejde med anklagemyndigheden finder ud af, hvad der skal ske med dem fremadrettet. 

Tages op i folketinget

Sagen har dog også fået national opmærksom.

Steffen Larsen (LA), der er medlem af folketinget, har efter en artikel i Jyllands Posten om sagen stillet et spørgsmål til Justitsminister, Peter Hummelgaard, der lyder:

”Vil ministeren kommentere artiklen fra Jyllands-Posten fra den 29. februar 2024 ”Fem personer sigtet for at hente stjålne maskiner tilbage: »Det er så grotesk«”, herunder svare på, hvorvidt ministeren finder det tilfredsstillende, at Nordjyllands Politi har overladt efterforskningen til den forurettede, og hvorvidt det er tilfredsstillende at Nordjyllands Politi har sigtet den forurettedes medarbejdere for at forsøge at skaffe de stjålne maskiner tilbage?” 


Seneste nyt

fra Nordjylland