Flaske eksploderede - derfor gik kemishow på bibliotek helt galt
Institutlederen vil nu gennemgå alle forsøgene.
Nu er der klarhed over, hvorfor det endte som det endte.
Lørdag kom en 22-årig mand alvorligt til skade i forbindelse med en eksplosion under et kemishow på Tønder bibliotek, som Aalborg Universitet stod bag. Her eksploderede en glasflaske i hånden på den 22-årige studerende, som udførte forsøget.
Kim Lambertsen Larsen, som er institutleder for Institut for Kemi- og Biovidenskab på Aalborg Universitet fortalte søndag, at det var det klassiske forsøg Ånden i Flasken, som var gået galt. Dengang viste han dog ikke, hvorfor forsøget pludselig var endt med en eksplosion.
- Når man har sådan en kemisk reaktion, så udvikles der gasser, og så vil trykket stige. Hvis gassen ikke kan komme ud, så sprænger beholderen. Det er hvad, vi har observeret, der er sket, men vi ved ikke, hvorfor gassen ikke kunne komme ud, konstaterede Kim Lambertsen Larsen søndag.
Nu er han imidlertid blevet klogere på, hvad årsagen var.
- Der er desværre blevet brugt en forkert flaske til forsøget. Der blev brugt en flaske med skruelåg fremfor en flaske med korkprop, og det var skyld i, at gassen, der udvikles ved forsøget, ikke kunne komme ud af flasken, hvilket førte til eksplosionen, forklarer institutlederen.
Korkproppen er nemlig en sikkerhedsforanstaltning, da gassen kan skubbe den ud, så det ikke ender galt.
Fejl under oplæring
Det er under en oplæringsproces, at fejlen er sket. På hvilket tidspunkt er ukendt, men herefter er forsøget blevet lavet med den forkerte flaske.
- Det er desværre blevet praktiseret i længere tid. På et eller andet tidspunkt er der blevet skiftet protokol, men vi ved ikke hvornår eller hvordan, og det er selvfølgelig superuheldigt, konstaterer institutlederen.
Udover den 22-årige kom tre børn lettere til skade. De to af børnene blev kørt til behandling på sygehuset, mens det tredje barn havde mindre skader, der ikke var behandlingskrævende.
Den 22-årige, der kom mest alvorligt til skade, fik glas i hånden og måtte syes og have hænderne i gips.
- Det ser heldigvis ud til, at der ikke er sket skade på nerverne, så der er god mulighed for, at han vil få følelsen tilbage i hænderne, og han er ved godt mod, lød det fra Kim Lambertsen Larsen søndag.
Tager ansvaret
Efter ulykken var Kim Lambertsen Larsen hurtigt ude at sige, at man var dybt berørt af ulykken, og at sikkerheden altid er det vigtigste. Derfor vil institutlederen gennemgå alle forsøgene og få kigget på oplæringen.
- Vi skal i gang med at rekonstruere, have selvtilliden tilbage og være 100 procent sikre på det, som vi laver. Der går i hvert i fald nogle måneder, før vi skal ud igen, påpeger han.
Institutlederen fortæller, at man derfor vælger ikke at gennemføre de resterende kemishows før processen er afsluttet.