Flere bliver humanistisk konfirmeret
Humanistisk konfirmation er et alternativ til unge, som ønsker at markere overgangsfasen fra barndom til ungdom med fokus på livssyn og etik.
Teatersalen i Aalborg Kongres- og kulturcenter er henlagt i mørke, men oppe på scenen lyser lamperne op. 11 stole står klar til de unge mennesker, der skal konfirmeres lørdag formiddag.
- Jeg er ret nervøs, men jeg glæder mig også sygt meget, siger en af dagens konfirmander, Vilde Høyrup Brincker.
Hun er en af de 11 unge, der har valgt at blive humanistisk konfirmeret.
Mens omdrejningspunktet for den traditionelle konfirmation er den kristne tro, så er der ved den humanistiske måde at blive konfirmeret på fokus på et humanistisk livssyn.
- Det kan godt være, at man kan bruge noget af det, Biblen siger her i livet, men man får et meget bedre perspektiv på livet, og man finder for eksempel ud af, at der er to sider af alle historier, siger Vilde Høyrup Brincker om sin beslutning om at blive humanistisk konfirmeret.
Kursus i humanitet
Inden konfirmationsceremonien gennemgår de unge et kursus over to weekender. På kurset er der fokus på samtaler, samvær og gruppearbejde, hvor de diskuterer værdier og normer med afsæt i emner som etik, Identitet og tolerance, livssyn og humanisme, menneskerettigheder og kritisk tænkning.
Den manglende religiøsitet er en af årsagerne til, at en af dagens konfirmander har valgt denne model.
- Jeg tror ikke på Gud. Jeg kan godt lide politik og naturvidenskab, siger Elias Nido Marcher Nolot.
I løbet af konfirmationen er der sange, taler og andre indslag, og de unge skal også selv fortælle, hvad de har fået ud af weekendturene.
Før de unge skal hjem at feste, får de hver et diplom med.
- Så kan man jo bare tænke tilbage på en god dag og vide, at man har fået en konfirmation, som man rent faktisk kan bruge til noget, siger Vilde.
Om tre uger er der andre unge, som skal konfirmeres humanistisk i Hjørring. Det er Humanistisk Samfund, der står bag.