Flexjobbere fylder genbrugsvognen med flamingo: - Det er dejligt, at jeg kan gøre en forskel
Se indslag om succes med genbrug af flamingo.
Nyt samarbejde betyder at tonsvis af flamingo bliver genbrugt, og flexjobbere kommer i arbejde.
Egentlig hedder det ekspanderet polystyrene. Også kaldet EPS. Alle os almindelige nordjyder kender det som flamingo.
Nu har Aalborg Kommune sammen med en genbrugsvirksomhed udviklet et system, så tonsvis af flamingo hvert år bliver indsamlet og genbrugt. Vel og mærke en til en.
- Jeg synes, det er dejligt, at jeg kan gøre en forskel. Være med til og have fokus på miljøet. Det er super dejligt, siger Thomas Dahl, der indsamler flamingo for den socioøkonmiske genbrugsvirksomhed Råt&Godt i Aalborg.
Råt&Godt startede projekt flamingo i 2021. Siden er mængderne stukket helt af. I dag laver 6 flexjobbere ikke andet end at arbejde med flamingo.
- I starten hentede vi 10-15 tusind liters sække om ugen. I løbet af fem måneder hentede vi 30-40 stykker. Det voksede og voksede og voksede. Få måneder senere var mængderne så store, at vi var nødt til at gå over til en containerløsning, forklarer Nels Rubak Sørensen, der er ansvarlig for flamingoprojektet hos Råt&Godt.
I 2022 indsamlede firmaet 57 tons flamingo. Det er faktisk ret meget, når man tænker på, at en fyldt container fra genbrugspladsen ikke indeholder mere end 110 kilo flamingo.
Flamingo består af 98 procent luft. Derfor skal den komprimeres, inden den kan komme videre i genbrugssystemet. Herefter bliver flamingoen kørt til Billund og bliver genbrugt 100 procent i nye flamingoprodukter.
Og genbrugt en til en i nye flamingoprodukter.
Havde du troet på det her, dengang i startede?
- Aldrig nogensinde, men det var der ikke ret mange, der havde, fordi vi aldrig havde gjort noget ved det i Aalborgområdet før. Det kom som en overraskelse, at man faktisk kunne tage flamingo, presse luften ud af det og genanvende det en til en, påpeger Nels Rubæk Sørensen.
Størstedelen af den indsamlede flamingo kommer fra Aalborg Kommunes genbrugspladser, hvor indsamlingen for alvor tog fart, efter kommunen opstillede containere kun til flamingo.
- Det er supergodt, at vi er kommet i gang med det. Borgerne har taget rigtig godt imod det. Jo mere effektive vi bliver til at lave gode sorteringssystemer, jo mere økonomi kommer der også i det, men først og fremmest så er det en miljøøkonomi, vi snakker om, siger projektleder i Aalborg Forsyning, Klaus Bystrup.
Ud over de mange tons fra genbrugspladserne, så oplever Råt&Godt, at flere offentlige og private virksomheder hopper med på genbrugsvognen fyldt med flamingo.
- Al den flamingo, der bliver indsamlet, den bliver vejet og målt. Den info har de (firmaerne, red.) tilgang til. Det vil sige, de kan bruge det i deres grønne regnskab. Det er vigtigt lige nu i disse miljøtider, hvor det bliver pålagt fra regeringens side, at man skal kunne dokumentere, hvilke fraktioner, man skiller sig af med, og hvordan man skiller sig af med dem, forklarer Nels Rubæk Sørensen fra Råt&Godt.
Flamingoindsamler Thomas Dahl arbejder 12 timer om ugen som flexjobber hos Råt&Godt. Det er alt, hvad han kan holde til på grund af sit post traumatiske stresssyndrom, men flamingo giver nyt indhold til arbejdslivet.
- Det er dejligt at have noget, der giver mening og møde ind til. Både i forhold til at det er genbrug, men også at arbejde som flexjobber sammen med andre flexjobbere, siger Thomas Dahl.
Ifølge Råt&Godt, giver et kilo genbrugt flamingo en besparelse på 5,5 kilo CO2 og 30 liter vand. I 2022 skånede det miljøet for 314 tons CO2 bare i Aalborg Kommune og sparede 1,7 millioner liter vand fra produktionen af nyt flamingo.