Flytter på grund af fugt og skimmel
En gruppe lejere i Nørresundby føler sig magtesløse. Deres lejligheder er plaget af fugt og skimmelsvamp, og de mener ikke, at boligselskabet bag ejendommen reelt forsøger at løse problemerne.
Lejere i Nørresundby er plaget af skimmelsvamp – mener ikke udlejer gør nok.
Når man kigger i vindueskarmene i flere af lejlighederne på Teisensvej 11 i Nørresundby, er der store sorte plamager.
Beboerne mener, der er tale om sundhedsskadelig skimmelsvamp og flere oplever problemer med helbredet.
- Jeg har problemer med hoste, hovedpine, udslæt og med tørre slimhinder. Faktisk har jeg flere gange fået blodnæse ud af det blå, forklarer Anja Valentin, der bor på anden sal i opgangen.
Anja Valentin betegner sig selv som ”tolle” og ”ikke typen der brokker sig”. Derfor har hun ikke tilskrevet generne forholdene i lejligheden, før en række andre beboere i ejendommen fortalte, at de har lignende oplevelser.
Potteplanter rådner
En af dem er Linn Knap, der bor i lejligheden nedenunder Anja.
- Vandet driver ned ad vinduerne, og der er skimmelsvamp i alle hjørnerne i vinduerne. Faktisk er der så meget vand i vores vindueskarme, at potteplanterne rådner og der går bananfluer i dem, fortæller hun.
Linn Knaps kæreste, der er tømrer, er overbevist om, at det er ejendommens gamle plastvinduer, der er problemet. Og så var vinduesfugerne defekte, da de flyttede ind i lejligheden.
Boligselskabet Midtbyen, der ejer ejendommen, har haft en skadetekniker på besøg i lejligheden, og hans rapport viser ganske rigtigt, at der er fugt i alle vinduesåbninger. Ifølge teknikeren på grund af kuldebroer i og omkring de gamle vinduer. På baggrund af rapporten har ejendomsadministratoren fået fuget vinduerne om, ligesom der er bestilt nye tætningslister.
- Det kan sagtens være, at det ikke løser problemet 100 procent, men jeg er nødt til at afsøge de forskellige løsningsmuligheder, før vi vælger at skifte alle vinduer i 40 lejligheder, forklarer ejendomsadministrator Ole Madsen fra Boligselskabet Midtbyen.
Ifølge beboerne i opgangen er den seneste utilfredshed blot kulminationen på længere tids dårligt samarbejde med firmaet Prodomus, der administrerer lejemålene og ejendomsadministratoren. Ole Madsen kan imidlertid ikke helt genkende det billede.
- Hver eneste gang jeg har modtaget en henvendelse, har vi set på sagen, og vi har altid sat håndværkere på, når det har været nødvendigt, siger han.
Flytter fra adressen
Men beboerne fastholder deres syn på sagen. Efter deres opfattelse har der hver gang været tale om lappeløsninger, fordi man ikke vil bekoste en ordentlig renovering.
- Vi har ikke lyst til at bo her længere, så vi har sagt vores lejlighed op. Vi har ikke lyst til at spille hasard med vores helbred, forklarer Linn Knap.
Hun og kæresten flytter til marts, men ifølge ejendomsadministrator Ole Madsen er det måske en kende for hurtigt. Boligselskabet Midtbyen overvejer nemlig en gennemgribende renovering af lejlighederne engang i fremtiden.
Selskabet er ved at bygge en ny boligblok længere oppe ad gaden, og når den står færdig, er det planen, at også den omdiskuterede og fugtramte ejendom skal renoveres.
Min vurdering er, at man vil tage opgangene, kældrene og skifte vinduerne i lejlighederne. Men man skal lige være færdige med den nye ejendom først, forklarer han.
Det siger Lejernes Landsorganisation
TV2 Nord har spurgt chefjurist i Lejernes Landsorganisation, Anders Svendsen, om, hvad man som lejer kan gøre, hvis man oplever skimmelsvamp eller andre misvedligeholdelser i sin bolig.
- Det vigtigste det er, at man får undersøgt, om det er farligt at bo i boligen. Der kan man henvende sig til teknisk forvaltning, som kan gå ud og vurdere, om boligen er sundhedsfarlig.
- Nogle gange kan de her ting ordnes ved at henvende sig til udlejer. Hvis udlejer ikke vil reagere, skal man gå til teknisk forvaltning. Hvis teknisk forvaltning vurderer, at det er sundhedsfarligt at bo i boligen, har kommunen en genhusningsforpligtelse, for de berørte lejere. Hvis kommunen ikke finder noget sundhedsfarligt, så ser det i dette tilfælde ikke ud som om, det er et godt indeklima, der er tale om, og så kan man henvende sig til huslejenævnet i stedet og køre en vedligeholdelsesmangelsag.