Færre indbrud i 2020: Her er tallene for din kommune

Næsten alle nordjyske kommune har oplevet et fald i antallet af indbrud i 2020 sammenlignet med 2019. Kun to kommuner har oplevet en stigning.

Antallet af indbrud i private boliger falder. Sådan har tendensen været de seneste ti år og igen i 2020 er tallet faldet yderligere.

I 2020 var der således 17.430 indbrud i privat bolig i Danmark, det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Man skal helt tilbage til 1970’erne for at finde så lave indbrudstal i Danmark.

- Det er en utrolig glædelig udvikling, for vi har ikke set så lave indbrudstal i mere end 40 år. Et indbrud er en rigtig ubehagelig oplevelse, og vi ved, at frygten for indbrud øger mange danskeres utryghed – især de der har været ramt af et indbrud, siger Britt Wendelboe, programchef for partnerskabet Bo trygt, som TrygFonden, Foreningen Realdania, Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd står bag.

I Nordjylland har langt de fleste kommuner oplevet et fald i antallet af indbrud. Faktisk er det kun Rebild og Morsø Kommuner, der har oplevet en stigning, når man sammenligner tallene fra 2020 med dem fra 2019. I Rebild Kommune er antallet af indbrud steget fra 50 i 2019 til 74 i 2020, mens det for Morsø er steget fra 34 til 64.

Modsat står det til i regionens lavest befolkede kommune, Læsø. Her har man oplevet et fald på 100 procent, da man i 2020 havde 0 indbrud. Et tal der i 2019 var på 1.

I en pressemeddelelse fra partnerskabet Bo trygt forklares udviklingen blandt andet med, at mange har arbejdet hjemmefra på grund af coronakrisen, men også at danskerne er blevet mere opmærksomme på og aktive med indbrudsforebyggelse.

- Når samfundet igen åbner rigtigt op, så skal vi fastholde den positive udvikling på indbrudsområdet. Det skal vi gøre ved at nabohjælpe – altså skabe et boligkvarter, hvor vi hilser på og hjælper hinanden, og så skal vi gøre det svært for tyven at se, når vi ikke er hjemme, siger Laura Bjerre Munch, projektchef i den filantropiske forening Realdania og en del af Bo trygt.

Fem råd til at undgå indbrud

1. Vær en god nabohjælper

2. Tænd lys ude, og trim hækken

3. Gør det svært at bryde ind

4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt

5. Ring 114 ved mistanke om indbrud


Kilde: Bo trygt


Seneste nyt

fra Nordjylland