LIGE NU:

Flyvestation Aalborg afholder stor NATO-øvelse

Det danske flyvevåben skal være en del af et internationalt NATO-beredskab. Det betyder, at blandt andet Flyvestation Aalborg skal godkendes, og det vil ske ved en international NATO-øvelse frem til den 6. november.

Det danske flyvevåben skal fra næste år indgå i NATO-beredskabet, og det kræver, at blandet andet Flyvestation Aalborg skal have en certificering. For at få det skal flyvestationen demonstrere, at de kan løse en række opgaver, og det betyder øget flyvning på forskellige tidspunkter af dagen fra den 26. oktober til den 6. november.

Formålet med certificeringen er, at Flyvevåbnet skal være en del af NATO Responce Force. Det er en militær styrke, der består af bidrag fra forskellige NATO-lande. De skal være klar til at blive indsat med kort varsel, hvis der skulle opstå et akut behov.

Det kommer til at ske

For at gøre NATO-øvelsen virkelighedstro vil der kommen en række flytyper fra andre NATO-lande til Flyvestation Aalborg.

Der vil primært blive fløjet i dagtimerne. Udover flyvningerne i Nordjylland, vil der også blive fløjet i Midtjylland og på Bornholm. Af hensyn til folks nattesøvn har man planlagt at afslutte flyvningerne inden klokken 22. Flyvningerne kan dog komme til at genere om dagen.

- Når vi skal operere på denne måde, kan det ikke undgås, at vi kommer til at forstyrre freden steder, vi normalt ikke kommer. Men de fleste aktiviteter er med vilje koncentreret omkring områder, hvor der i forvejen kan forventes militær aktivitet, for eksempel flyvestationer. Vi håber, at danskerne vil tage det som en oplevelse, for det kommer også til at betyde, at de kan komme til at se fly i luften, som normalt ikke ses i vores luftrum, siger Jens Blomqvist, der er chef for den danske del af styrken.

Coronavirus kan blive en styrke for øvelsen

Øvelsen skulle egentlig have fundet sted tidligere på året, men blev afbrudt, da Danmark lukkede ned på grund af coronavirus.

Nu kan øvelsen ikke længere udsættes, hvis man skal sikre, at Flyvevåbnet og Aalborg Flyvestation kan komme med i NATO-samarbejdet. Og Flyvevåbnet ser udfordringerne med coronavirus som en mulighed for at sikre, at man kan operere under alle forhold.

- Vi skal kunne operere i krigsområder ligegyldigt, om der er en pandemi i gang eller ej. Står vi i en situation, hvor vi bliver indsat i et krise- eller krigsområde, vil situationen næppe vente på, at en smitsom sygdom går over. Vi bruger derfor også denne øvelse til at træne indsættelse i områder, hvor der er en sundhedsmæssig risiko, siger Jens Blomqvist.

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

170521 Hjørring Revyen

play Hjørring Revyen er tilbage efter ufrivillig pause: - Det er jo en forløsning

japanske kirsebærtræer bislev natur blomster blomstrer forår

play Nu blomstrer kirsebærtræerne i Bislev: Træerne er Peters hjertebarn

Flyspotter

play Flyspotteren Per så F-16-fly mellemlande: - Man skal have noget at prale af

Flemming Helsing, naturforvalter

play Nyt initiativ giver håb for dyrelivet i Hammer Bakker

Til forsiden

Til forsiden