Foto: SF Ungdom

Foto: SF Ungdom

Foto: SF Ungdom

Foto: SF Ungdom

Foto: SF Ungdom

1 af 5

Fokus på psykisksygdom: 100 fakler blev tændt for at bryde tabu

Hvordan bryder man tabuet og sætter psykisk sygdom på dagsordenen? Det satte over 100 mennesker fokus på, da de onsdag deltog i et fakkeloptog i Aalborg.

”Tænd en fakkel for psykisk sårbarhed”. 

Det var budskabet til et arrangement i Aalborg onsdag aften, hvor over 100 mennesker var samlet for at sætte fokus på ligestilling af psykiske og fysiske sygdomme.

Det gjorde de netop ved at tænde en fakkel og gå igennem Aalborgs gader.

En af årsagerne er præstationssamfundet, hvor flere unge bliver ramt af psykiske sygdomme. Det sætter tydelige spor resten af livet

Jacob Kvilager, SF

- Jeg er glad for, at vi i Aalborg kan gå sammen om at sætte fokus på mentalt sundhed. Det er desværre et område, som er enormt underprioriteret på Christiansborg. Det er på tide at vi ligestiller fysisk og psykisk sygdom, og gør alvor af fri og lige adgang til sundhed, siger Søren Valgreen (S), folketingskandidat.

Han står bag optoget sammen med Jacob Klivager fra SF.

- Præstationssamfundet ender med at blive til sengepladser i psykiatrien. Vi får væsentligt flere patienter, men færre senge i psykiatrien. En af årsagerne er præstationssamfundet, hvor flere unge bliver ramt af psykiske sygdomme. Det sætter tydelige spor resten af livet, siger han.

  Foto: SF Ungdom

Hvordan bryder man tabuet?

Inden fakkeloptoget gik i gang, tog de to folketingskandidater en snak med forskellige foreninger, som deltog i optoget. Her gav Sind, Headspace, Kofoed Skole, Bedre Psykiatri og Den Sociale Skadestue deres bud på, hvordan man bryder tabuet og sætter psykisk sygdom på dagsordenen.

Læs også Børnene står i kø: Vesthimmerland mangler voksenvenner

De kom frem til, at hovedbudskaberne er god forebyggelse, gratis psykologhjælp og flere midler til psykiatrien.

De stressende kulturer blev også nævnt flere gange.

- Vi har ikke en chance, når politikere vil sælge os til konkurrencestaten i bruttonationalproduktets navn. Det er det, der gør, at psykologerne har travlt. Det er de pressende strukturer og kulturer der skal ændres, så vi kan forebygge fremtidige psykiske lidelser, siger Jacob Klivager fra SF.

Se de flotte billeder fra optoget herunder.

  Foto: SF Ungdom

  Foto: SF Ungdom

  Foto: SF Ungdom