For få søger en erhvervsuddannelse: Nu hjælper virksomhed med at lokke flere til

Med et nyt skoleprojekt vil virksomheden Skorstensgaard hjælpe til at flere søger en erhvervsuddannelse.

Der er fuld gang i arbejdet hos Skorstensgaard i Aalborg.

Om lidt bliver mekanikerlærlingen Victor Nielsen måske én af dem, der snart skal til at lære fra sig til lokale folkeskoleklasser. 

Selv har han altid vidst, at en gymnasial uddannelse ikke var noget for ham.

- Der er rigtig mange uddannelser at vælge i mellem, men jeg var rimelig sikker. Også efter jeg først kom i gang, så kunne jeg mærke, at det var det her, jeg skulle, fortæller Victor Bach Nielsen.

Det nye projekt hos værkstedskæden Skorstensgaard under navnet ’Faglærte Forbilleder’, skal nemlig få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse ved at give dem et indblik i virksomheden og dens muligheder.

Pilotprojektet i Kolding havde givet så gode resultater, at ’Faglærte Forbilleder’ nu skal give folkeskoleelever mulighed for at komme hele vejen rundt om de forskellige positioner i virksomheden i resten af landet.

- Vi vil hellere end gerne vise vores fag frem – både mig inde på kontoret, hvad det indebærer, og hvad vores mekanikere og lærlinge går herude og laver, siger afdelingschef Ole Møller Skjødt.

Savnede den mulighed

Selvom Victor Nielsen aldrig var i tvivl, ville han ønske at det nye projekt havde været en mulighed for ham.

- Det havde jo været en kæmpe fordel, at man kunne komme ud og prøve det og få hænderne lidt på det, i stedet for at man bare ser billeder og video af det – det gør en kæmpe forskel, siger Victor Bach Nielsen.

Også afdelingschefen ser en fordel i at få folkeskoleeleverne ud i virksomheden.

- Når der er mangel på lærlinge, er det jo vigtigt for os at vise, hvad uddannelsen kan. Også hvad der er af muligheder bagefter – jeg er for eksempel selv startet som lærling i sin tid, fortæller Ole Møller Skjødt. 

Se hele indslaget her:

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har tidligere efterlyst initiativ fra virksomhederne selv, og det er blandt andet derfor, Skorstensgaard nu.

Kæmper mod fordomme

Pilotprojektet i Kolding havde givet så gode resultater, at ’Faglærte Forbilleder’ nu skal give folkeskoleelever mulighed for at komme hele vejen rundt om de forskellige positioner i virksomheden i resten af landet.

Der er ofte en række fordomme om netop erhvervsuddannelserne, og det er noget, Victor Nielsen håber, de kan gøre op med i projektet.

- Man får at vide, at det er dem, der ikke kan tage en akademikeruddannelse, det er den mest typiske fordom, siger han og uddyber:

- Det er jo løgn. Der er mange kloge hoveder, der vælger en erhvervsuddannelse, netop fordi de ikke gider sidde på et kontor.


Seneste nyt

fra Nordjylland