For første gang: Ledige pladser på sygeplejerskeuddannelsen

Ledige pladser og frygt for fremtiden giver problemer for sygeplejerskeuddannelsen.

En veloverstået eksamen og en ny titel som sygeplejerske er i hus. Men det betyder ikke en fremtid på nordjyske sygehuse for Dana Strunge Mizrahi. 

- Jeg er ikke glad ved tanken om at skulle ud og arbejde i et presset sundhedsvæsen, konstaterer Dana Strunge Mizrahi. 

Den nyuddannede sygeplejerske bruger derfor istedet det næste halve år med frivilligt arbejde.

- Jeg er glad for det faglige, og jeg er glad for sygeplejefaget, men jeg kan godt være lidt skræmt af det pres, som der er - især som nyuddannet, hvor man er usikker, forklarer Dana Strunge Mizrahi.

Ledige pladser

Mens man i Frederikshavn Kommune mangler sygeplejersker nu og her, så ser det ikke ret meget lysere ud i fremtiden. På UCN, der uddanner sygeplejersker, oplever man nu for første gang, at der er ledige pladser på uddannelserne. 

UCN står for uddannelserne af sygeplejersker i Aalborg, Thisted og Hjørring, og for første gang i nyere tid er der ledige pladser til studiestart 1. februar 2023. 

- Vi har haft fuldt optag og også afvist mange ansøgere i mange mange år på sygeplejeuddannelsen, men her efter corona er der sket et knæk, og vi har sværere ved at rekruttere. Især til de uddannelsessteder, der ligger udenfor de store byer - altså Aalborg i det her tilfælde, fortæller Peter Møller Pedersen, der er Uddannelsesdirektør på Proffesionshøjskolen UCN.

For at undgå tomme pladser har UCN derfor flyttet 30 studiepladser fra Hjørring til Aalborg.

- Vi har et rigtig godt miljø og en rigtig god uddannelse i Hjørring, og det vil vi selvfølgelig gøre alt for at fastholde i fremtiden. Nu har vi lige denne ene gang taget den her beslutning for at sikre et højt antal sygeplejestuderende. Men det er sådan at i forhold til praktik og klinik, som jo er en væsentlig del af uddannelsen, så kan det stadigvæk være i Hjørring, Frederikshavn og i det område, forklarer Peter Møller Pedersen.

Stort frafald

Tomme pladser på studiet er kun et af problemerne på UCN. Et andet er frafald, hvor knap 25 procent af de studerende stopper på studiet inden for det første år.

Og her bliver Julie Paludan Bahnsen snart en del af den statistik

- Jeg synes sygeplejersker har rigtig meget ansvar i forhold til, hvad de egentlig bliver betalt for, og hvad de bliver anerkendt for helt generelt. Det er vilkår, jeg ikke vil sætte mig selv i. Det kan jeg ikke være mig selv bekendt, konstaterer Julie Paludan Bahnsen.

Derfor tager hun nu orlov fra studiet for at læse enkeltfag, og så er drømmen at komme ind på medicinstudiet til næste år.

- Det er jo selvfølgelig nogle af de samme vilkår, de har, i forhold til arbejdstider og så videre, men jeg synes bare, at der er mere respekt for lægernes arbejde, fastslår hun.

- Vi har et frafald fra uddannelsen, og noget af det er jo fordi, man finder ud af, hvad det her går ud på, og man mærker om det er noget for en, og så finder man ud af, at man nok skal noget andet med sit liv. Men vi arbejder kontinuerligt med at minimere det her frafald, og vi har rigtig mange tiltag i den forbindelse, forsikerer Peter Møller Pedersen.

Dana Strunge Mizrahi planlægger at vende tilbage til faget efter sit halve sabbatår. Hun vil gerne have et par års erfaring inden hun skifter branche.

- Jeg har en ide om at det kunne være spændende at læse pædagogisk psykologi og så gå den vej. Som sagt vilkårene afskrækker mig desværre lidt, så det er det, der gør at jeg tænker, jeg vil videreuddanne mig. 

Ifølge Heidi Lauritzen, forsker ved VIVE, er det langt fra kun lønningsposen, der er problemet. Hør mere her:


Seneste nyt

fra Nordjylland