Stor mangel på sygeplejersker - kun en på vagt om natten i hele kommunen

Kommunen oplever, at ældreområdet i de seneste år er under stigende pres.

I Frederikshavn Kommune er der lige nu så stor mangel på sygeplejersker, at man fremover ikke har nok til at dække nattevagterne i hjemmeplejen. 

Løsningen kan være at antallet af udekørende nattevagter halveres, men det har politikerne i kommunen netop sagt nej til, da de mener, at der skal findes folk til vagterne.

Svært at rekruttere

Trine Holmberg er gruppeleder for sundhedscentrene i Frederikshavn Kommune, og det er blandt andre hende, som skal få flere sygeplejersker til kommunen.

- Som det er lige nu har manglen vist sig i nattevagten, hvor det har været svært for os at rekruttere, fortæller hun.

Det betyder at der i øjeblikket kun er en sygeplejerske på arbejde i nattetimerne, som skal dække hele kommunen fra Skagen i nord til Dybvad i syd, og det er ifølge de lokale politiker i social- og sundhedsudvalget ikke godt nok.

- Det er vigtigt at borgerne kan føle sig tryg - også om natten, og det kan man ikke, hvis vi har et udkald i Skagen, mens der kommer et tilsvarende udkald i syd, konstaterer Mette Hardam (V), der er byrådsmedlem i Frederikshavn Kommune.

Udvalget presser derfor nu på i forhold til at få sygeplejersker til kommunen - også om natten - men anerkender de store rekrutteringsproblemer.

- Det er slemt, og det er ikke bare i Frederikshavn Kommune. Det her er et kæmpe problem helt generelt, konstaterer Mette Hardam.

Kæmpe stigning - og mere sammenspil

Frederikshavn Kommune oplever, at ældreområdet i de seneste år er under stigende pres, da der bliver flere ældre og færre ansatte, og det betyder at udgifterne til vikarer i løbet af tre år er steget med hele 114 procent.

- Det har vi heller ikke sådan et quickfix til, hvordan det bliver løst, men det er en kæmpe udfordring, fordi udbud og efterspørgsel på det her punkt er helt skævt, fastslår Mette Hardam.

En stor del af arbejdet for den kommunale gruppeleder, Trine Holmberg, er derfor lige nu at sætte alle fagligheder og faggrupper i hjemmeplejen i spil og samarbejder.

- Det betyder, at assistenter kommer til at løse nogle af de opgaver, som sygeplejerskerne kunne blive kaldt ud til. I forhold til vores geografi kan det ende med at blive en assistent, der kommer og løser den første del af opgaven, hvorefter sygeplejersken kommer og løser den anden del, eller at de to vil være i tæt dialog. Så jeg er ikke bekymret for hverken fagligheden eller opgaveløsningen, fortæller Trine Holmberg. 

Politikerne har bestemt, at der er brug for endnu en sygeplejerske om natten,og håbet at der snart kommer flere sygeplejersker til kommunen.

- Vi har stillingen slået op, og så ser vi, om der kommer ansøgere ind, og som jeg siger, så skifter det fra periode til periode, så jeg er optimistisk, afslutter Trine Holmberg. 



Seneste nyt

fra Nordjylland