02:59

Forfatteren Lise Andersen brænder for fremmede kulturer. Med sine bøger håber hun, at hun kan åbne danskernes øjnene for, hvad det er for nogle kår flygtninge kommer fra, for hun har selv været ude og opleve det.

Forfatter: Vi har godt af at få at vide, hvad flygtningene kommer fra

Forfatteren Lise Andersen brænder for fremmede kulturer. Med sine bøger håber hun, at kunne åbne danskernes øjne for, hvad det er for nogle kår flygtningene kommer fra.

Lise Andersen skriver bøger om fremmede kulturer. Hendes seneste bog ’Den sommer i Peshawar’ handler om fem kvinder, som er kommet til Danmark fra blandt andet Afrika og Afghanistan.

- Jeg interesserer mig for folk, som kommer fra andre kulturer, og jeg synes, det er spændende at høre om deres liv. Det er rystende at høre om, hvad de har gået i gennem. Jeg synes også, at vi som danskere har godt af at vide og få lidt baggrund om, hvad det er, de kommer med i bagagen, siger Lise Andersen.

Hun har altid interesseret sig for fremmede kulturer. En interesse der blandt andet har ført hende til Yemen, Uganda og Thailand, da hun arbejdede som sundhedsplejerske.

Læs også 15-årige Marcus debuterer som forfatter med bog om Brøndby IF

I dag er hun ikke længere på arbejdsmarkedet, men bruger i stedet en masse tid på at skrive bøger, og her bruger hun sit indgående kendskab til verden udenfor Danmark.

- Jeg har brugt meget fra Yemen. Omgivelserne, hvordan der ser ud, hvordan de lever og at man sidder på gulvet i husene og tygger khat. Jeg tror, at man som forfatter skal kunne leve sig ind i andre mennesker. Om det så er en pige med psykiske problemer, eller om det er en kvinde, der kommer fra et eller andet sted i Afrika. Man skal have den der empati, hvor man forstår lidt af det, der foregår i et andet menneske.

Lise Andersen håber, at hun med sine bøger kan være med til at oplyse danskerne om, hvad det er for nogle vilkår flygtninge kommer fra inden de kommer til Danmark. Noget hun til en vis grad allerede er lykkedes med.

- Jeg skrev en gang en bog, der hed 'Født under stjernerne', som handlede om en kurdisk kvinde, der fortalte om, hvordan hun og hendes familie var flygtet fra Saddam Hussein. Og der var der nogen, der kom og sagde til mig: "hold da op! Alt det hun har været i gennem. Nu kan jeg bedre forstå. Når jeg ser en på gaden, så har jeg et andet syn på vedkommende". Når man hører sådan noget, så bliver man glad, slutter Lise Andersen.