LIGE NU:

Forsker på Aalborg Universitetshospital får bevilget millionstøtte

Det Frie Forskningsråd (DFF) har bevilget over 1.8 millioner kroner til Jens Brøndum Frøkjær, der er forsker på Aalborg Universitetshospital.

Det Frie Forskningsråd (DFF) har lige bevilget penge til en række forskere over hele landet. Mere end en halv milliard kroner er blevet delt ud, og nogle af de mange penge er landet på Aalborg Universitetshospital. 

På Aalborg Universitetshospital har Jens Brøndum Frøkjær, der forsker i, hvordan man kan lindre kroniske smerter uden et stort forbrug af smertestillende medicin, modtaget 1.802.102 kroner. 

850.000 mennesker lever med kroniske smerter, og det koster ifølge Dansk Sundhedsinstitut samfundet op imod 15 milliarder kroner årligt, når udgifter til langtidssygemeldinger, sundhedsomkostninger, og udgifter til førtidspension regnes med. 

Jens Brøndum Frøkjærs forskning arbjeder frem mod, at man skal kunne linde sine smerter med mindre forbrug af smertestillende medicin, der ofte giver bivirkninger. Det vil han gøre ved hjælp af det, der hedder vagusenrvestimulering. Vagusnervestimulering er stimulering af hals eller øre med et lille apperat, der går ind og reducere opfattelsen af smerte. Apperatet er allerede godkendt til behandling af flere typer hovedpine, men nu vil Jens Brøndum Frøkjær altså gå det næste skridt. 

- Behandlingen er aldrig før prøvet på mavesmertekanalen, som vi vil undersøge. Viser det sig, at behandlingen virker, betyder det, at vi vil kunne tilbyde ekstra smertebehandling, så patienter kan skære ned på brugen af smertestillende medicin, som traditionelt har mange bivirkninger, fortæller Jens Brøndum Frøkjær. 

Der er allerede lavet pilotprojekter, hvor Jens Brøndum Frøkjær, har påført raske patienter smerteimpulser og herefter udsat dem for vagusnervestimulering. Her viste avancerede MR-scanningskteknikker, at smerteopfattelsen blev reduceret.