Foto: Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix

Forventer 500 deltagere: Afholder demonstration for hekse i stedet for sankthans

I Fjordbyen bliver der tirsdag aften afholdt en demonstration mod hekseafbrændinger til sankthans. Foreningen bag forventer 500 deltagere.

Det skal være slut med at brænde hekse af til sankthans.

Det mener foreningen Fjordbyen i Aalborg. Derfor har foreningen anmeldt, at de vil afholde en demonstration med op til 500 deltagere.

01:57

Formand for Fjorbyen Lotte Christensen fortæller om baggrunden for demonstrationen.

Luk video

- Det er en demonstration mod afbrænding af hekse. Vi er imod afbrænding af hekse. Det er diskrimination af en minoritetsgruppe. I Fjordbyen er der plads til alle. Om man er heks, trold eller alkoholiker. Vi er mange minoritetsgrupper herude, siger formanden for Fjordbyen Lotte Christensen til TV2 Nord.

I Grundlovens §79 står der:

Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.

Det betyder med andre ord, at det er en grundlovssikret ret, at afholde demonstrationer i Danmark. Også selvom Folketingets partier har indført et midlertidigt forsamlingsforbud.

Læs også Black Lives Matter: Demonstration med mundbind og håndsprit

Traditionen tro er der bål ved Fjordbyen, men det er første gang, at foreningen har anmeldt en demonstration sankthansaften.

- Vi er en ny bestyrelse. Når der kommer ny bestyrelse, kommer der også nye betragtninger. Vi er fire kvinder i bestyrelsen nu. Jeg bryder mig ikke om at brænde hekse af. Jeg er en heks ind imellem. Vi er mange hekse herude. Det er en pinlig tradition. Og noget rigtig grimt, siger Lotte Christensen.

Fjordbyen består af 122 skure med forskellige former og udtryk. Foto: Pia Stuckert

Formanden ser ikke et problem i at afholde demonstrationer med op til 500 deltagere, som den i Fjordbyen tirsdag aften, så længe man overholder myndighedernes retningslinjer.

-  Det er godkendt af politiet, og vi vil efter bedste evne forsøge at overholde forsamlingsforbuddet. Vi er ikke ude på at udsætte folk for fare, og der bliver opsat skilte. Vi er ikke ude på at provokere og lave en fest og skide på sundheden. Derfor har vi ikke lavet reklame for arrangementet, fortæller formand for Fjordbyen Lotte Christensen.

Kulturcenteret i Fjordbyen har lavet et opslag på deres Facebook-side, der fortæller om den planlagte demonstration.

Opslag fra Kulturcenteret Fjorbyens's facebookside.

Opslaget fik Helle Jensen, der ofte er gæst i Fjordbyen, til at skrive en kommentar og blandt andet kalde demonstrationen ’respektløs’ og ’en finte for at omgås forsamlingsforbuddet’.

- Det er ganske forkasteligt. Nu har hele Danmark lagt hverdagen om for at få virussen væk. Der er retningslinjer og forsamlingsforbud. Og så anmelder man en total traditionsrig sankthans som en demonstration. Det er forkasteligt, siger Helle Jensen.

Helle Jensen er fra Nørresundby og arbejder som virksomhedskonsulent. Hun var selv til sankthansaften i Fjordbyen sidste år.

- Sidste år brændte de en heks af. Man skal ikke være et geni for at se, at det her er et påfund. Jeg har slet ikke respekt for sådan nogle ting, det må jeg indrømme. De vil sælge øl og pølser. Der er mange foreninger, der har store tab ved aflyste arrangementer også i dag.

Læs også Loftet for forsamlinger hæves til 50

Formanden i Fjordbyen fortæller, at de vil inddele deltagerne i grupper af 50, så hver gruppe dermed overholder forsamlingsforbuddet, og at de dermed ikke går på kompromis med sikkerheden.

Festivaller, koncerter og mange andre arrangementer er aflyst eller udsat til næste år. Hvorfor kan I ikke afholde jeres demonstration næste år?

- Det har du ret i. Vi har diskuteret det i bestyrelsen, hvor vi blev enige om, at hvis vi ikke laver reklame for det offentligt, så vil vi godt kunne gøre det. Jeg har skrevet rundt, at hvis der er nogen, der er særligt sårbare, skal de blive hjemme. Hvis vi overholder det med grupper på 50, så er det jo forsvarligt. Så overholder vi jo retningslinjerne.

Er det ikke bare en finte, så i alligevel må afholde sankthansaften?

- Det kan jeg sagtens forstå, folk synes. Omvendt er jeg nødt til at sige, at det er det altså ikke. Vi vil gøre opmærksom på, at vi synes, at det, at brænde en heks af, er langt ude og uanstændigt.

Hvad hvis alle gjorde det samme?

- Hvis de gør det og overholder sundhedsstyrelsens anbefalinger, synes jeg det er okay.

Helle Jensen har, efter hun læste opslaget på kulturcentrets Facebook-side, taget kontakt til politiet og stillet spørgsmålstegn ved deres godkendelse af demonstrationen.

- Jeg har tippet politiet. Det har jeg bestemt. Der er skrøbelige mennesker i vores samfund, og man skal passe på dem. Der er smitte i Hjørring. Jeg bliver forarget hvis myndighederne uden videre bare tillader det.