Fra fastansat til vikar: - Nu slipper jeg for at arbejde weekender og helligdage

Brugen af vikarer på de nordjyske sygehuse er næsten firedoblet de seneste fire år. Hvis sygehusene skal holde på de fastansatte skal der langt bedre løn- og arbejdsforhold til, lyder det fra en vikar, der tidligere var fastansat.

Henriette Jørgensen var fastansat social-og sundhedsassistent på Psykiatrisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital i halvandet år, men arbejdspresset blev for meget, og så sagde hun sit faste job op.

- Det var hver uge, man blev spurgt, om man ikke lige kunne tage en vagt ekstra. Jeg vidste, at at hvis jeg sagde nej, så gik det ud over de andre i afdelingen. Det var psykisk hårdt, og jeg kunne bare mærke, at jeg ikke kunne holde til det, siger Henriette Jørgensen.

Henriette Jørgensen arbejder stadig på Psykiatrisk Afdeling. Nu er det bare som vikar i Region Nordjyllands eget vikarbureau.

- Nu kan jeg selv planlægge hvornår jeg vil arbejde. Jeg behøves ikke arbejde i weekenden, hvor man normalvis ville arbejde hver anden weekend. Jeg kan også sige, at jeg kun vil arbejde om natten. Andre steder bliver man pålagt at skulle i skiftende vagter dag, aften og nat, siger Henriette Jørgensen.

Video: Se indslaget herunder

Henriette Jørgensen var fastansat social-og sundhedsassistent på Psykiatrisk afdeling i Aalborg i halvandet år. Arbejdspresset blev meget, og så sagde Henriette sit faste job op for at blive vikar samme sted.

41,5 millioner kroner på vikarer

Udover at Region Nordjylland bruger sit eget vikarbureau, så hyrer man også eksterne vikarer. I 2017 brugte Region Nordjylland 11 millioner kroner til eksterne vikarer. I 2021 var det tal steget til 41,5 millioner kroner. 

Regionen ønsker at mindske brugen af vikarer. Hvis det skal lykkedes, så skal der bruges mange flere penge på give fastansatte en bedre løn, og der skal bedre normeringer på afdelingerne, mener Henriette Jørgensen.

- Hvorfor kan man bruge 40 millioner kroner på et år på vikarer, men man kan ikke bruge det på at fastansætte. Det, som de fastansatte får at vide, er, at der ikke er penge til at fastansætte, men vi kan have vikarer hver eneste nat, siger Henriette Jørgensen.

Ikke solidarisk

Ifølge Henriette Jørgensen er lønnen i regionens vikarservice ikke bedre, end den de fastansatte får, men fordelen er, at hun selv bestemmer, hvornår hun arbejder. Hun erkender, at det ikke er særligt solidarisk med de fastansatte.

- Det er det overhovedet ikke. Jeg har selv stået i det og har bandet over vikarer, der har de her vilkår, som jeg nu selv har. Men når jeg ikke kan få det, jeg selv vil have, så er jeg nødt til at gøre noget, så jeg får det, jeg gerne vil have, selvom det er rigtig egoistisk, siger Henriette Jørgensen.

Da Henriette var fastansat tog hun arbejdet med hjem i hovedet, når hun havde fri. Det gør hun ikke i så høj grad længere, da hun nu arbejder på flere forskellige afdelinger. Hun har tidligere været ramt af en depression, som hun siger var forårsaget af arbejdspres. Nu er hun begyndt på en ny uddannelse som socialrådgiver og er altså på vej helt ud af sygehusverdenen.

- Jeg har ikke lyst til at sætte mit eget velvære over styr for et arbejde, selvom jeg virkelig elsker det, og det er det, jeg har villet i hele mit liv. Det er ikke det værd i sidste ende.


Seneste nyt

fra Nordjylland