Fra iransk fængsel til frihed: - Jeg troede, det var ren opvisning

Den 28-årige aalborgenser kunne ikke tro det, da han fik at vide, han var blevet løsladt.

- Jeg får det tøj på, jeg har på nu, og så bliver jeg kørt afsted til lufthavnen. 

Efter at have brugt de sidste syv måneder i et af Irans mest berygtede fængsler, er den 28-årige aalborgenser Thomas Kjems tilbage på dansk jord.

- Jeg får jo bare at vide, at jeg skal pakke mine ting - tre tæpper, en tandbørste og et håndklæde - og så er det bare ud af døren, siger han til TV 2 lørdag.

Manglen på frihed fylder

Thomas Kjems leder et øjeblik efter ordene, da han skal beskrive, hvordan hverdagen har set ud i fængslet Evin i Teheran de sidste syv måneder. 

Han vælger at beskrive den som meget anderledes end at rejse rundt som turist i landet. 

- Din frihed bliver taget fra dig lige pludselig, siger han.

- Og så skal du ellers bare finde nogle rutiner og finde noget, der kan holde dig oppe både psykisk og fysisk. Og så har jeg taget den derfra.

Se TV 2s interview med Thomas Kjems herunder.

Som månederne gik, kunne den 28-årige youtuber godt se, at det stod skidt til. Han havde simpelthen ikke den mindste anelse om, hvor længe han skulle blive i det iranske fængsel.

Thomas Kjems understreger imidlertid, at han har fået sin mad og drikke, og at han ikke er blevet udsat for nogen form for tortur.

- Men når din frihed bliver taget fra dig, er det det, du tænker på, siger han.

Opvisning eller virkelighed

Men pludselig tegnede der sig en mulighed. En mulighed for at få sin frihed tilbage, som Thomas Kjems dog havde svært ved at tro rigtigt på.

Efter at have fået at vide, at han skulle pakke sine få ting sammen samt iført sig en t-shirt og et par bukser, blev Thomas Kjems kørt afsted til lufthavnen i Teheran.

Men i lufthavnen kom han ikke med et fly. Han venter i stedet i et par timer, hvorefter han blev kørt videre til et hotel. 

quote Jeg troede ikke rigtig på det

Thomas Kjems, youtuber

Dagen efter blev han kørt tilbage til lufthavnen, venter der i flere timer og får igen at vide, at han ikke får en plads i flyet. Tilbage til hotellet.

- Sådan kørte det i to-tre dage, så jeg troede ikke rigtig på det, siger han.

- Jeg troede, det var ren opvisning, og så skulle jeg tilbage til fængslet og sidder dér i X antal timer. 

Ikke en demonstrant

Men Thomas Kjems kom tilbage til Danmark. Han er nu blevet genforenet med sin familie efter at et rejseeventyr blev forvandlet til et vaskeægte mareridt.

Ifølge hans advokat Sam Jalaei, der har været en af hovedmændene i det tovtrækkeri med det iranske styre, havde Thomas Kjems havde hørt om Iran som et kulturrigt og gæstfrit land, og det fik ham til at rejse til landet, hvor han efter planen skulle være en måneds tid.

Det endte dog med at blive et væsentligt længere ophold.

Ifølge TV 2 endte Thomas Kjems, efter at have rejst landet tyndt, tilbage i Teheran, hvor han mødte nogle andre unge mennesker, som han fik et venskab med, fortæller advokaten.

Teheran og resten af Iran var på daværende tidspunkt genstand for talrige demonstrationer, efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini var død i politiets varetægt få måneder før.

Hun var tilbageholdt for at have overtrådt landets skrappe regler om at bære den religiøse klædedragt hijab.

Ifølge Sam Jalaei blev Thomas Kjems anholdt og senere fængslet, fordi styret mente, at han havde deltaget i demonstrationerne – og at han dermed udgjorde en trussel mod den nationale sikkerhed i landet.

Men ifølge advokaten var Thomas Kjems slet ikke med til demonstrationerne. Han havde blot gjort sig skyldig i at opholde sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.Seneste nyt

fra Nordjylland