Frygt for fugleinfluenza: Vandrefalk fundet død på Nordjyllandsværket

Den døde vandrefalk-han skal nu undersøges nærmere. Naturvejleder er bange for, at hunnen også ligger død.

Det var en trist opringning, som naturvejleder og ornitolog Anton Thøger Larsen torsdag fik fra Nordjyllandsværket. For medarbejdere på værket havde fundet en død vandrefalk på toppen af blok 3.

- Det var hannen, som var fundet død, men vi frygter, at hunnen også ligger død et sted, så jeg har bedt direktøren for Nordjyllandsværket give medarbejderne besked på at holde ekstra øje med, om de skulle finde hunnen og eventuelt tage et billede af den, siger ornitolog Anton Thøger Larsen til TV2 Nord.

Den døde vandrefalk er nu sendt til nærmere undersøgelser for at finde ud af, om dødsårsagen er fugleinfluenza, derudover bliver den også tjekket for eventuelle giftstoffer.

I løbet af tre ynglesæsoner har vandrefalkeparret på Nordjyllandsværket fået fem unger ud at flyve, men her på tærsklen til parrets fjerde sæson er det med hannens død slut.

050321 Vandrefalk funder død
Foto: Flemming Ahlmann

- Jeg har fulgt falkene på Nordjyllandsværket næsten hver dag frem til 24. februar, hvor de så ikke er set siden. Jeg skulle faktisk lige til at undersøge området nærmere, da jeg blev ringet op om fundet af den døde han, siger Anton Thøger Larsen.

Han forklarer, at yngleparret viste gode tegn på, at de var klar til endnu en ynglesæson på Nordjyllandsværket, som er velgenet til vandrefalke, der godt kan lide høje bygninger, og med et rigt udvalg af mad i nærheden, som måger, kragefugle, duer og stære.

- Der er dog gang i en del nedrivninger af bygninger i området, så jeg troede, at disse forstyrrelser måske var årsagen til, at vandrefalkene var forsvundet fra Nordjyllandsværket, men årsagen var så en anden, siger Anton Thøger Larsen.

Der er kun få naturlige ynglelokaliteter for vandrefalk i Danmark som for eksempel Møns Klint, Stevns Klint og Bornholms stejle klippekyster.

Det er til gengæld masser af menneskeskabte muligheder for falkene, som helst vil have rede i mindst 80 meters højde.

Udover Nordjyllandsværket er Kyndbyværket, Fynsværket, stålværket i Frederiksværk, Ørstedværket i Esbjerg, Storebæltsbroen og havnene i Aarhus og Vejle hjemsteder for vandrefalke.


Seneste nyt

fra Nordjylland