LIGE NU:

Gigantisk sugerør skal sørge for at køle nyt supersygehus ned

Aalborg Forsyning nåede tirsdag en vigtig milepæl for etableringen af verdens mest energieffektive fjernkøleanlæg, da det rør, som skal danne fundamentet for det kommende fjernkøleanlæg til Nyt Aalborg Universitetshospital, blev sænket ned i kridtsøen ved Aalborg Portland.

Et 27 meter langt rør med en diameter på en meter blev tirsdag sænket ned i kridtsøen ved Aalborg Portland. Røret skal fungere som et sugerør, der henter koldt vand op af søen, hvorefter det pumpes ud til et anlæg, som skal køle det nye supersygehus ned.

Nyt Aalborg Universitetshospital ønsker at have verdens mest energieffektive og klimavenlige fjernkøleanlæg, og for at nå det mål spiller det kolde vand fra kridtsøen en afgørende rolle.

Aalborg Forsyning står bag projektet i et tværgående samarbejde med Aalborg Portland og Nyt Aalborg Universitetshospital, og tirsdagens nedsænkning af det enorme sugerør markerede en vigtig milepæl.

- Sammen med Aalborg Portland og Region Nordjylland får vi nu skabt et unikt og klimavenligt fjernkøleanlæg, hvilket vi ser som et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Projektet er både nytænkende, driftssikkert og ressourcebesparende for vores miljø, siger Per Clausen (EL), der er fungerende rådmand i Miljø- og Energiforvaltningen i Aalborg Kommune og bestyrelsesformand for Aalborg Forsynings Energidivision.

Vil være Danmarks grønne region

Når vandet er pumpet op fra kridtsøen ved Aalborg Portland bliver det ført direkte til en vekslerstation ved kridtsøen, hvor temperaturen i det kolde søvand overføres igennem en varmeveksler til vand, som cirkulerer i et lukket system igennem en 3,6 km lang ledning til Nyt Aalborg Universitetshospital.

Ved hospitalet bliver der opført en kølecentral med både vekslere og varmepumper. Kølecentralen kan dermed både bruges til at producere køl og varme, så der kan leveres køl til hospitalet og fjernvarme til fjernvarmenettet.

- Jeg glæder mig over, at vi nu kan se frem til at tage en innovativ og klimavenlig køleløsning i brug, som skal sikre både personale og patienter behagelige forhold på nordjydernes nye hospital. Løsningen matcher Region Nordjyllands ambition om at blive Danmarks grønne region, og jeg håber, at den kan inspirere andre til at se i samme retning, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).

Forventer mere samarbejde i fremtiden

Temperaturen i kridsøen veksler mellem 5 og 14 grader i løbet af året, og de stabile temperaturer betyder, at Aalborg Forsyning kan opnå en meget høj effektivitet i fjernkøleløsningen til hospitalet. Aalborg Portland fortsætter indvinding af kridt fra søen, samtidig med at Aalborg Forsyning udnytter kulden fra vandet.

- Det er ikke bare en teknologisk smart og klimavenlig løsning – det er også udtryk for et godt, tæt og konstruktivt samarbejde mellem parterne. Derudover samarbejder vi allerede med Aalborg Forsyning om blandt andet overskudsvarme til fjernvarmen og tørret spildevandsslam til vores produktion. Jeg ser for mig, at vi kommer til at samarbejde endnu mere fremover, siger Michael Lundgaard Thomsen, der er administrerende direktør Aalborg Portland.

Det er planen, at fjernkøleanlægget, som skal give en CO2-besparelse på 80 til 90 procent i forhold til traditionelle køleløsninger, sættes i drift i efteråret. 

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

def_thumb,50_percent

play Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

Allan Busk

play Den Sociale Fællesliste genopstår i Rebild: - Vi skal simpelthen have den her kommune tilbage på sporet

Lars Hørsman

SF mister byrådsmedlem og må sadle om

Fisketrappe

Klager bremser projekt ved fisketrappe - regning kan ende hos skatteborgerne

def_thumb,50_percent

play Efter aflysninger på stribe: Nordjysk festival vil få musikken til at spille

Allan Busk

play Den Sociale Fællesliste genopstår i Rebild: - Vi skal simpelthen have den her kommune tilbage på sporet

Til forsiden

Til forsiden