LIGE NU:

Glædelig juli: Kom med til julemændenes verdenskongres på Bakken

Hvert år i juli mødes 150 julemænd fra hele verden til Julemændenes Verdenskongres på Bakken. TV2 Nord er fulgt i hælene på Aalborgs julemand, Peter Gislund.

Holder man op med at være julemand, bare fordi kalenderen siger noget andet end december?

På ingen måde. Det kan Aalborgs officielle julemand, Peter Gislund fra Skagen, skrive under på. Han føler sig som julemand i hjertet året rundt og klæder sig bare ud i civilt tøj for at undgå forvirring.

Men hvert år i juli finder han sit julemandstøj frem igen og drager mod Sjælland. Midt i sommerheden mødes han med 150 andre julemænd fra hele verden til Julemændenes Verdenskongres, som nu i over 50 år har fundet sted på Bakken.

Jul i juli

I en uge går julemændene i optog, danser om juletræet, holder tingmøder i deres julemandslaug, afholder VM i julemændenes forhindringsløb og kårer både Årets Nisse og Årets Julemand, ligesom nye nisser og nye julemænd skal optages.

- Alting er traditioner her. Vi starter med at mindes en afdød julemand - i år var det en julemand fra Hongkong, der var medlem af vores forening, forklarer Peter Gislund.

Og traditioner findes i overflod på Julemændenes Verdenskongres. Derfor har Peter Gislund også taget både sin kone og sin søn, Rasmus, med til Bakken. Sidste år vandt Rasmus titlen som Årets Nisse, og denne sommer er det håbet, at han kan blive opgraderet fra nisse til julemand efter sin optagelsesprøve.

- Han har allerede haft sit første julemandsjob sidste år, så vi håber, det kan blive officielt nu, siger Peter Gislund.

Folk går ikke amok

Hvordan årets julemandskongres spænder af, kan du som seer blive meget klogere på, når TV2 Nord Salto fredag aften, den 21. december, sender en spændende reportage derfra.

Her kan man blandt andet se, om det lykkes nissen Rasmus at få sin julemandstitel, hvem der bager de bedste småkager, og hvad der sker, når 150 julemænd mødes og går i samlet flok gennem et sommerfyldt Bakken.

- Der er ikke andre steder i verden, hvor man kan mødes 150 julemænd, og hvor folk ikke går fuldstændig amok. Det ville de gøre, hvis vi mødtes i for eksempel USA. Her er der bare flere børn at tage sig af, siger Peter Gislund, som er med på sin kongres nummer 14.

Programmet "Glædelig juli - Julemanden på Bakken" bliver vist på TV2 Nord Salto fra klokken 19.50. Du kan også snyde lidt og se en snigpremiere på programmet her: