00:31

Med overtagelse af den svenske virksomhed, NanoSpace skal det blive muligt for GomSpace at sende to satellitter i tandem-formation ud i rummet.

GomSpace overtager svensk rumspecialist

Den nordjyske satellitvirksomhed GomSpace overtager svensk virksomhed.

En fremdriftsteknologi, som kan flytte satellitterne ud i rummet, en mere præcis trykkraft, som driver satellitterne og et højt specialiseret team af medarbejdere er noget af det, som den nordjyske satellitvirksomhed får med sig, når de overtager det svenske rumspecialist firma, NanoSpace.

Mandag morgen underskriver nordjyske GomSpace nemlig kontrakten med Swedish Space Corporation, og dermed sikrer GomSpace 100 procent af aktionerne i det svenske datterselskab, NanoSpace.

- Med deres innovative fremdriftsteknologi, som kan flytte satellitterne i rummet, og et højt specialiseret team af medarbejdere er NanoSpace en særdeles vigtig brik i vores langsigtede strategi, siger CEO i GomSpace, Niels Buus.

NanoSpaces ekspertise ligger i opsendelsen af satellitten, fremdrift og kredsløb i rummet, og teknologien, som den svenske virksomhed har udviklet, sikrer blandt andet, at fremdriftssystemerne ikke fylder nær så meget som tidligere, og at man kan arbejde mere præcist med den trykkraft, der driver satellitterne.

Denne teknologi er brugbar for nordjyske GomSpace, fordi deres mål er at sende to satellitter i tandem-formation ud i rummet, og det kræver præcis positionering, og det kan ifølge dem opnås med NanoSpaces teknologier og produkter.

- Nu hvor NanoSpace succesrigt har vist potentialet ved GomSpaces teknologi og er i gang med at entrere det kommercielle nanosatellit-marked, føler vi os overbeviste om, at GomSpaces overtagelse af virksomheden er det helt rigtige næste skridt for os. Sammen kan vi effektivt være med til at flytte grænserne for nanosatellitternes kommercielle potentiale, og GomSpace ligger jo i forvejen helt i front i new space-industrien, siger CEO i Swedish Space Corporation, Stefan Gardefjord.

Det svenske firma deltager i forskellige rumteknologi-projekter finansieret af European Space Agency (ESA) og svenske finansieringsprogrammer.

Betalingen for NanoSpace sker med 600.000 nyudstedte aktier i GomSpace Sweden og en kontantbetaling på tre millioner svenske kroner. Aktieudvidelsen blev besluttet af bestyrelsen i GomSpace på en ekstraordinær generalforsamling d. 28. april 2016, og udvandingen af aktierne for de eksisterende aktionærer ligger på cirka 2,75 procent. 

GomSpace' blå bog

 • GomSpace blev etableret i 2007 af tre studerende fra Aalborg Universitet (AAU), som havde en drøm om at sende en satellit ud i rummet.
   
 • Det lykkedes – i dag er det en rumfartsvirksomhed, der konkurrerer på det globale marked for rumsystemer og services.
   
 • De udvikler blandt andet nye produkter, komponenter, platforme og innovativ teknologi til brug i professionelle nanosatellitter.
   
 • Virksomheden blev via sit svenske moderselskab GS Sweden noteret på Nasdaq First North i Stockholm i juni 2016.
   
 • GomSpace har omkring 60 medarbejdere på hovedkontoret i Aalborg.