Hadsk tale i Aalborg: Kunstig intelligens skal opspore had og trusler
Hadske kommentarer er et stigende problem.
En såkaldt algoritme skal fremover overvåge samtaler i offentlige fora i Aalborg for at identificere, hvilke grupper der udsættes for had og trusler
"Det er de skide indvandreres skyld. De skulle alle tæskes ihjel"
Beskeder som den her vil fremover blive fanget af en såkaldt algoritme, der overvåger offentlige samtaler og kommentarer online i Aalborg Kommune. Dukker der tilpas mange beskeder op af samme karakter, vil algoritmen gøre opmærksom på, at en gruppe borgere netop nu udsættes for had og trusler.
Algoritmen er udviklet af eksperter hos analysebureauerne "Analyse og Tal" og "Common Consultancy" og sammen med organisationen Nordic Safe Cities har de indledt et samarbejde med Aalborg Kommune, der skal afdække, hvad der optager aalborgenserne online:
Vi ved faktisk ikke ret meget om, hvad der gør aalborgenserne utrygge online
Nuuradiin S. Hussein
- Vi har ret godt styr på, hvad der foregår i de fysiske gader i Aalborg. Aalborg er en af de byer i Danmark, hvor flest føler sig trygge på gaderne, men vi ved faktisk ikke ret meget om, hvad der gør aalborgenserne utrygge online og hvem der føler sig udsat for had og trusler, forklarer rådmand for Job- & Velfærd i Aalborg Kommune Nuuradiin S. Hussein (Soc. Dem).
Erfaringer fra Malmø
Forsøget, der starter til marts, kører efter planen et år. I løbet af det år vil en computer med den kunstige intelligens indbygget overvåge tusindvis af opslag, kommentarspor og debatter online i Aalborg og løbende aflæse, hvilke debatter der resulterer i en stigning i hadske kommentarer, trusler og nedværdigende retorik overfor grupper af borgere.
Resultater fra tilsvarende forsøg i Malmø har vist, at 97% af alle de hadske kommentarer og trusler er rettet mod minoriteter på baggrund af hudfarve, etnicitet, sexuel observans eller kønsidentitet. Forsøget i Malmø viste også, at had ude i byen fører til had på nettet, og had på nettet fører så igen til mere had på gaden.
- Ved at forudsige de her strømninger, kan man forud for eksempelvis en kontroversiel demonstration sætte ind med konstruktiv debat og forebyggende tiltag, som kan dæmpe den hadske tone. Algoritmen identificerer altså områder, som kommunen efterfølgende kan bruge til at øge deres forebyggende indsats, forklarer vicedirektør i Nordic Safe Cities, Lotte Fast Carlsen.
Skal ikke frygte overvågning
Borgerne i Aalborg behøver imidlertid ikke være bange for at blive overvåget. Algoritmen følger ikke enkeltpersoner eller enkelte grupper. Den reagerer på bestemte ord, formuleringer og sætninger, men ikke hvem der fremsætter dem. Dukker der tilpas meget hadsk tale op, fortæller den, at onlinesamtalerne i Aalborg begynder at udvise uhensigtsmæssige mønstre.
- Man skal ikke være nervøs for overvågning. Kommunen har ikke adgang til data om, hvem der skriver hvad, eller hvilke bydele der er mere radikale end andre. Algoritmen viser alene det helt overordnede billede af, hvad aalborgenserne er optaget af og hvilke temaer der for tiden får dem op i det røde felt, forklarer Lotte Fast Carlsen.
Hos kommunen glæder man sig til at modtage de nye data og faktisk ved man endnu ikke helt, hvad man så skal stille op med dem. Det afhænger helt af, hvad dataene viser lyder det:
- Det er lidt som en slags digital SSP-medarbejder. Her får vi et indblik af, hvad der optager aalborgenserne og hvis der er noget, som bør bekymre os. Hvis der er det, skal vi jo vurdere præcis hvilken forebyggende indsats, der så skal iværksættes, lyder det fra Nuuradiin S. Hussein.