Marwa er voksenelev som SOSU-hjælper: Det giver tryghed i økonomien

Marwa Haikal tager sosuhjælperuddannelsen i den såkaldte voksenlærlingeordning. Det er en mulighed, når man er over 25, og gerne vil tage sig en faglært uddannelse. Det betyder blandt andet en højere løn under uddannelsen, end normalt.

Onsdag formiddag har Marwa Haikal været i gang på arbejde i flere timer.

Hun er ved at uddanne sig til sosuhjælper på Hobro Alderdomshjem, hvor frokosten snart skal serveres.

- Jeg er glad her med arbejdet med beboerne og med mine medarbejdere. Det synes jeg er så fint, siger hun.

Thomas Bredgaard er særdeles positiv over for en kortere arbejdsuge.
Thomas Bredgaard er særdeles positiv over for en kortere arbejdsuge.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

En af nøglerne

Antallet af kvinder med ikke vestlig baggrund, der benytter sig af voksenlærlingeordningen er cirka firdoblet de seneste fire år.

Det er gode nyheder, fordi denne gruppe historisk set har været langt fra både uddannelse og job.

- Det er måske i virkeligheden været en af de største problemer vi har haft på det danske arbejdsmarked, siger professor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard.

Nu ser det altså ud til, at en del af løsningen på dette problem er fundet. Siden 2015 til 2021 er andelen af kvinder fra denne gruppe, som er i beskæftigelse, steget fra cirka 1 ud af 16 til 1 ud af 4. Flere af dem er kommet via voksenlærlingeordningen.

-Det er hvert fald en af nøglerne. Og jeg tror, det er en af de nøgler, man også kan brug i endnu større grad.Dels får man dem ind på arbejdsmarkedet og dels fremtidssikrer man dem i form af, at de får nogle faglærte kompetencer, fortsætter Thomas Bredgaard.

Win win

Hos Mariagerfjord Kommune har man haft held med at se denne gruppe af borgere som en ressource, der blandt andet kan mætte den store efterspørgsel på plejepersonale.

-Vi har haft et rigtig tæt samarbejde med ældreområdet i flere år. Det har vi, fordi vi ved, at der er et rigtig stort behov for arbejdskraft på ældreområdet, siger Simon Mæng, Chef for Arbejdsmarked- og Udannelse i Mariagerfjord Kommune.

På den måde udfylder kvinderne både et nærliggende behov for mere personale i de kommunale tilbud, og samtidig er det godt for kommunekassen, når de går fra understøttelse til beskæftigelse.

Hos Mariagerfjord Kommune har man haft held med at få borgere som Marwa Haikal i job gennem voksenlærlingeordningen.
Hos Mariagerfjord Kommune har man haft held med at få borgere som Marwa Haikal i job gennem voksenlærlingeordningen.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard


- Og så er der bare mange undersøgelser, der viser, at du generelt får et bedre liv, når du kommer ud og får lov til at bidrage på arbejdmarkedet. Og det ved vi, at de fleste rigtig gerne vil, udtaler Simon Mæng.

Det er både godt for kvinderne, kommunen og lokalområdet. Og når en faglært uddannelse kan skrives på CV’et, er det også godt for integrationen.

-Det at være på arbejdsmarkedet og på en arbejdsplads er faktisk en af de allerbedste integrationsmekanismer, vi overhovedet har, forklarer Thomas Bredgaard.

På Hobro Alderdomshjem er Marwa Haikal ved at være klar til frokosten. Hun kom til Danmark fra Syrien i 2015, og til marts kan hun kalde sig selv for uddannet sosu-hjælper – og hendes første regulære job i Danmark er allerede i hus.

-Jeg har fået arbejde hos hjemmeplejen, så det er der, jeg starter på job, slutter hun. 


Seneste nyt

fra Nordjylland