LIGE NU:

Han blev født i Sønderborg da byen stadig var tysk – i dag fylder Thomas 100 år

Thomas Grünfeld kom til verden i Sønderborg, da grænsen mellem Danmark og Tyskland stadig gik ved kongeåen. Siden har han rejst verden rundt.

- Ich bin 100 jahre alt.

Thomas Grünfels har stadig styr på det tyske og han har det på sin vis også i blodet, for da han kom til verden for præcis 100 år siden i Sønderborg, var byen stadig tysk.

Kort tid efter blev grænsen til Tyskland flyttet syd på til hvor den er i dag og Sønderjylland var genforenet med Danmark. En genforening, vi fejrer landet over hele 2020.

- Det er det største, der er sket i min tid og det er faktisk derfor, jeg er blevet abonnent på Kristieligt Dagblad, for de skriver nemlig om genforeningen – hver dag.

 
 

Gift tre gange

Som ung gjorde Thomas Grünfeld tjeneste som livgarder på Amalienborg og han har utallige gange hilst på kong Christian X, når han red fra slottet og ud i København. Ligeledes har Thomas Grünfeld oplevet at se vores dronning i barnevogn.

Ja, 100-års fødselsaren har haft et begivenhedsrigt liv, der også inkluderer tre ægteskaber og rejser i massevis .

- Den kinesiske mur, pyramiderne og Athen. Det har været de største øjeblikke, fortæller Thomas Grünfeld, der flyttede ind på Ella Mariehjemmet i Nørresundby, hvor han bor nu, i sommeren sidste år.

Så gammel som mulig

Nu fylder han 100 og både børn, børnebørn og oldebørn besøgte lørdag fødselsaren, der havde et enklet ønske på den store dag:

- At blive så gammel som muligt, lyder det fra Thomas Grünfeld, der i samme åndedrag deler sin personlige opskrift på et langt liv:

- Hver morgen, inden du står op, skal du cykle med benene og tælle til 100, så skal du nok blive rigtig gammel.