Handelskoleelever har mænds ligestilling på skoleskemaet: - Mænd går også og kæmper med noget
På søndag er det mændenes kampdag - for ja - sådan en har mænd også. Det har Aalborg Handelsskole sat fokus på i dag, for en de udfordringer som drenge har i dag.
Selvom Andreas Torp og Thomas Frederiksen mener, at de er godt med fagligt i deres klasser på Aalborg Handelskole, så er der en ting, de har lagt mærke til. Generelt får pigerne gode karakterer, og de er bedre til at koncentrere sig i timerne.
- Undervisningen er meget stillesiddende, hvor kvinder overordnet har bedre mulighed for at koncentrere sig, siger Andreas Torp, der går i 3. K på Aalborg Handelsskoles afdeling i Turøgade.
Thomas Frederiksen går to årgange under i 1. L. Også han har lagt mærke til, at pigerne virker til at lytte mere i timerne, end drengene generelt gør.
- Jeg ser det i mit eget klasselokale. Der er drenge, der råber til hinanden tværs igennem lokalet, men pigerne er irriterede. De fokuserer på, hvad det er, vi skal lave i dag, siger Thomas Frederiksen.
Mere aktiv skoledag
I dag er der mænds ligestilling på skoleskemaet på Aalborg Handelsskole. Det sker i anledning af, at det er mændenes internationale kampdag på søndag – en kampdag, der blev markeret første gang i 1999. Skolen behøver ikke kigge langt for at finde noget, hvor mænd halter efter. De kan bare kigge på sig selv.
- Nu er vi jo en skole, og vi ved, at drengene klarer sig ringere igennem hele skolesystemet end pigerne. Det, tænker jeg da, er en problemstilling, vi skal have talt om, siger direktør på Aalborg Handelsskole, Rikke Christoffersen.
Mænd har selvmordsrate, der er tre gange højere end kvinders. Det er tre gange så mange hjemløse mænd end kvinder. Og så er der det der med uddannelsessystemet, hvor kvinder klarer sig bedre end mænd. Piger har siden 2002 fået et 0,5-0,9 karakterpoint højere karaktersnit ved 9. klasses afgangsprøverne i dansk og matematik sammenlignet med drengene. Drengene på Handelsskolen efterlyser undervisning, der er mindre stillesiddende.
- Størstedelen af os ønsker os nok en mere aktiv skoledag, hvor vi laver lidt mere end bare at sidde på skolebænken, fortæller Andreas Torp.
Svær problemstilling
Direktør Rikke Christoffersen anerkender, at det er skolens ansvar at lave en skole, som også passer til drengene, men hun mener langt fra, at det er enkelt.
- Vi sidder jo og siger, at vi skal nå pensum. Hvordan gør man det, når pensum er, som pensum er. Det, vi kan se, er, at jo mere praksisrettet vi gør det, jo mere motiverede er drengene, og så klarer de sig bedre, siger Rikke Christoffersen.
Mændenes kampdag er ikke så kendt som kvindernes, men på handelsskolen er de glade for, at den trods alt er der.
- Bare det at man anerkender og lægger mærke til, at mænd, de døjer også med noget, det synes jeg, er opfriskende på en eller anden måde, siger Andreas Torp.
Se hele indslaget herunder: