Hans Andersen er på kant med arkæologer
Hans Andersens ejendomsfirma City Ejendomme i Aalborg står for seks ud af 11 standsningspåbud givet af Slots- og Kulturstyrelsen i en 5-årig periode.
Hans Andersens ejendomsfirma City Ejendomme i Aalborg står for seks ud af 11 standsningspåbud givet af Slots- og Kulturstyrelsen i en 5-årig periode.
Det nordjyske ejendomsselskab City Ejendomme i Aalborg er topscorer på Slots- og Kulturstyrelsens liste over firmaer, der har fået udstedt et såkaldt standsningspåbud i forbindelse med byggerier, hvor der er arkæologiske interesser på spil.
City Ejendomme er ejet af Hans Andersen, som i efteråret 2019 blev landskendt fordi, han fik fjernet en naturbeskyttet klit i Skagen. Et forhold han tidligere i år blev idømt 60 dages betinget fængsel for. TV2 Nord har søgt aktindsigt hos Slots- og Kulturstyrelsen. Den viser, at Hans Andersen og City Ejendomme i perioden fra 2015 til 2020 har fået udstedt seks standsningspåbud på byggerier - ud af i alt 11 standsningspåbud på landsplan.
Hver gang et byggeri går i gang i Aalborgs gamle bykerne, der er beskyttet som kulturarv, holder arkæologerne øje med om, der er arkæologiske fund på byggepladsen.
De seneste 20 år har det betydet, at hvis man vil bygge her, skal man betale for, at arkæologerne kan redde de fortidsminder, som gemmer sig i jorden.
Og de arkæologiske fund har blandt andet været afgørende for at kunne datere byens oprindelse.
- Vi har jo ikke en ambition om at grave hele byen op. Vi skal i udgangspunktet kun grave der, hvor kulturarven sådan set bliver truet, fordi der skal laves et byggeri. Hele Aalborgs bykerne er beskyttet af lovgivningen, som alle Folketingets partier har stemt for. Hver enkelt udgravning er brikker i et puslespil, som giver det samlede billede af vores fælles identitet og kulturarv, siger Lars Nørbach, direktør, Nordjyllands Historiske Museum.
Han tilføjer, at udgravninger på Gråbrødrekloster Museum i Algade foran Salling i Aalborg er et eksempel på, hvad arkæologerne kan finde indenfor den gamle bykerne. Det moderne Aalborg ligger ovenpå tre-fire meter såkaldte kulturlag fra fortiden. Lag af affald og byggerier ovenpå byggerier, der for hvert lag fortæller sin historie.
- På Gråbrødreklosteret kan vi se kulturlag, der går tilbage til vikingetiden, men de seneste ca. 20 år har vi fået dokumentation for, at Aalborg er endnu ældre, end vi først har antaget. Vi ved nu, at her har været en handelsplads allerede omkring år 750, og dermed er Aalborgs bydannelse ligeså gammel som f.eks. Aarhus og Ribe, siger Lars Nørbach.
Firma føler sig forfulgt
TV2 Nord har i flere tilfælde fortalt om City Ejendommes konflikter med museumsfolkene. Konflikter, der har betydet standsninger af byggerier. Hans Andersen føler, at netop hans firma bliver forfulgt af arkæologerne.
TV2 Nord har tilbudt Hans Andersen et interview, hvor han kunne udlægge sin side af sagen, men han har ikke haft mulighed for at stille op og har takket nej til et telefoninterview.
I stedet har City Ejendomme sendt en skriftlig redegørelse, hvori der blandt andet står:
"Den korte version er ifølge det lokale museum, at vi ikke har overholdt Museumsloven, og de mener ligeledes, at det har påvirket væsentlige fortidsminder. Disse påstande er på intet tidspunkt blevet forelagt City-Ejendomme Aalborg, hverken af det lokale historiske museum eller Kulturstyrelsen. (...) City-Ejendomme Aalborg ejer flere ejendomme i Aalborg midtby og i det absolutte centrum. Vi har renoveret mange ejendomme med respekt og har dermed haft Aalborg Historiske Museum med på sidelinjen under mange af vores renoveringer. Derfor ved vi godt, hvordan Museumsloven fungerer, og vi ved også, hvordan det lokale historiske museum arbejder og tolker/håndterer Museumsloven.
Faktisk har City-Ejendomme Aalborg bidraget økonomisk med over 7.5 millioner kroner til Aalborg Historiske Museum og deres arbejder i Aalborg midtby og et tilsvarende beløb i tabte lejeindtægter, mens de arkæologiske arbejder har stået på. En tidsplan overholdes sjældent, hvorfor planlægning med nye lejere omkring indflytning er stort set umulig. (...)
Hvorfor har de (det lokale historiske museum, red.) haft behov for at udstede standsningspåbud? Anvender de deres magt mod en bygherre, der ønsker åbenhed og argumentation fra museet side om, hvad det er de mener, der gøres forkert?
Der vil altid være to sider af samme sag! Vi håber derfor, at dette også bliver belyst. Også det urimelige i at det er ejeren af den jord, hvor det lokale historiske museum ønsker at foretage en arkæologisk undersøgelse, der skal betale for undersøgelsen. En arkæologisk undersøgelse foretaget ud fra en samfundsmæssig interesse, hvorfor vi mener, det bør være en udgift, der i stedet bør afholdes af staten. (...)
Til slut vil vi gerne nævne, at der IKKE har været et samarbejde med Aalborg Historiske Museum de seneste 3-4 år, så det er ikke nylige standsningspåbud, der er tale om.. "
Afviser at være nidkære
I langt de fleste tilfælde samarbejder arkæologerne med de entreprenører, der vil bygge i byen. I få tilfælde må Slots og Kulturstyrelsen udstede et påbud om at standse et byggeri. Det er altså sket seks gange på fem år for City Ejendomme i Aalborg:
- Jeg afviser fuldstændig, at vi skulle have et horn i siden på City Ejendomme eller nogen andre for den sags skyld. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der udsteder et standsningspåbud, og jeg har ikke fået besked om, at vi skulle være specielt nidkære her i Aalborg, siger Lars Nørbach.
Slots - og Kulturstyrelsen har de seneste 12 år i tre tilfælde meldt en bygherre til politiet. To af gangene var det City Ejendomme i Aalborg. Firmaet har til gengæld stævnet styrelsen i en sag, der er for retten nu.