Har du penge på kontoen? Økonomi er tabubelagt for mange unge
Forbrugerrådet Tænk indledte onsdag en ny kampagne på Tech College i Aalborg for at få unge til at bryde tabuet og tale åbent om økonomien.
Unge har svært ved at tale om økonomi. Ifølge Forbrugerrådet Tænk synes hver tredje, at det er pinligt – og det skal en ny kampagne nu sætte fokus på.
Har du plus eller minus på kontoen? Er det noget, du taler med dine venner om – eller holder du det for dig selv?
Hvis du holder det for dig selv, så er du ikke alene. En undersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk har foretaget blandt unge viser, at hver tredje synes, det er tabubelagt eller pinligt at tale om økonomi.
Derfor har Forbrugerrådet Tænk og TrygFonden lanceret kampagnen ”Tal om din økonomi – før prisen bliver for høj”. Formålet er at få de unge til at bryde tabuet og tale sammen om hvordan det går med økonomien.
- De fleste vil rigtig gerne give udtryk for, at de har styr på deres liv
Astrid Gisbøl Melander, Forbrugerrådet Tænk
- I sidste uge talte jeg med et ungt menneske, som gav udtryk for, at det at have styr på sin økonomi er det samme som at have styr på sit liv. Og de fleste vil rigtig gerne give udtryk for, at de har styr på deres liv, siger Astrid Gisbøl Melander, der er projektleder ved Forbrugerrådet Tænk.
Undersøgelsen viser også, at hver fjerde ung oplever, at vennerne pynter på økonomien – og det er problematisk ifølge Forbrugerrådet Tænk.
- Man sætter et uhensigtsmæssigt højt forventningsniveau til sine venner, og har man lyst til at være sammen med dem og gøre de samme ting, så kan man måske godt få et indtryk af, at man skal bruge flere penge, siger Astrid Gisbøl Melander.
Onsdag blev kampagnen skudt i gang på Tech College i Aalborg. Her har flere studerende oplevet, at det kan være svært at sige nej til vennerne.
- Den situation har jeg stået i – hvor man næsten bliver nødt til at tage med for ikke at gå glip af noget, siger Oscar Dahl Nielsen, der går på grundforløb 1 på Metalcollege.
Oscar Dahl Nielsen har ikke selv svært ved at tale om økonomi. Og det er positivt, mener Astrid Gisbøl Melander.
- Hvis vi får sat nogle ord på, hvordan vi gør det hver især, så vil det ikke være lige så hårdt at sige, når man faktisk har nogle udfordringer, siger hun.