Pengeugen skal give de unge mere styr på finanserne. Foto: Mick Knive Anderson

Pengeugen skal give de unge mere styr på finanserne. Foto: Mick Knive Anderson

1 af 2

Unge har økonomi på skoleskemaet

Uge 11 står i økonomiens tegn, og på Nørre Uttrup Skole er matematik skiftet ud med Pengeuge.

Læs også Region Nordjylland efter svindel: - Vi kommer ikke til at stramme reglerne

Kviklån, mobillån, SMS-lån og tusindvis af kroner på kontoen ved hjælp af få klik har betydet at rigtigt mange unge mennesker er endt i RKI. 

Det skal Pengeugen gøre op med. 

- Vi ser en manglende forståelse af, hvad det betyder og kan få af konsekvenser, hvis man går ud og låner penge, fortæller Chris Leue Pape, der til dagligt er kunderådgiver hos Spar Nord. I dag er han underviser for 7. klasse på Nørre Uttrup Skole, og der står økonomi på skemaet. 

Et emne, som de unge godt er klar over er vigtigt. 

- Jeg vil vædde med, at alle lærer noget nyt i dag. Der er ikke nogen, der har taget den her snak med deres forældre før, siger Jakob Ebbesen Sönder, der ser frem til dagens undervisning. 

01:52

VIDEO: I uge 11 står der pengeuge på skoleskemaet i skolernes 7. til 9. klasser. Eleverne skal lære om finansiel forståelse og digital sikkerhed.

Luk video

Det er sjette år i træk, at der står Pengeuge på skoleskemaet på folkeskoler i hele landet. 734 skoleklasser deltager og bruger nogle dage på at lære om privatøkonomi.​ Bankrådgivere og bankdirektører står landet over klar til at undervise landets 7.-9. klasser i finansiel forståelse og digital sikkerhed.

- Penge og økonomi har ikke været en del af undervisningen i skolerne i mange år, og der er jo efterhånden rigtigt mange unge, der er registreret som dårlige betalere - og så er det jo bare superfedt, at vi kan komme ind og bidrage med den del, vi kan siger Chris Leue Pape. 

Læs også Udsigt til ny Limfjordsforbindelse: Politikere og erhvervslivet jubler

Det er Finans Danmark, der står bag initiativet Pengeuge i samarbejde med Danmarks Matematiklærerforening, som har udarbejdet undervisningsmaterialet. Og eleverne får gennem dagen da også øjnene op for, at det kan have store konsekvenser, hvis ikke økonomien er i orden. 

- Det kan godt gøre én lidt nervøs, hvis man tager en forkert beslutning, og det kan gå ud over ens liv, konkluderer Jozefine Schmidt Frederiksen, da undervisningen er forbi. 

Formålet med Pengeuge er netop at højne børn og unges finansielle forståelse. Og udover Danmarks Matematiklærerforening bakkes initiativet også op af Finansforbundet og Forbrugerrådet Tænk.

Pengeugen skal give de unge mere styr på finanserne. Foto: Mick Knive Anderson