Hjælpepakker: Virksomheder kan miste penge på at holde åbent

Regeringens hjælpepakker fjerner incitamentet til at holde virksomhederne åbne under coronakrisen. Sådan lyder det i dag fra et nordjysk revisionsfirma.

Mange nye hjælpepakker til både store og små virksomheder er i løbet af den seneste måned sat i søen i et forsøg på at redde så mange virksomheder som muligt ud af den coronakrise, som lige nu rammer erhvervslivet hårdt. 

Men pakkerne er ikke uden huller og knaster. Sådan lyder det i dag fra revisionsfirmaet Beierholm, som oplever et stort antal af deres kunder, der løber ind i samme dilemma: De risikerer at miste penge, hvis de holder gang i driften under krisen. 

Hjælpepakken er nemlig skruet sådan sammen, at en virksomheder kan få dækket 80 procent af deres faste omkostninger, så længe de ikke omsætter for mere end 20 procent af deres normale omsætning. Men hvis de åbner op for en del af driften og ender med at omsætte for bare 21 procent af normalen, så kan de pludselig kun få dækket 50 procent af deres faste omkostninger.

Virksomhederne frygter derfor, at de kommer til at tjene for meget til at kunne beholde de 80 procents kompensation, men for lidt til at kunne klare sig med kun 50 procent.

- Der er nogle ret store spring, hvor man mister muligheden for at få kompenseret sine omkostninger, og det betyder egentlig, at de kan være lidt bange for at søge den omsætning, fortæller administrerende direktør i Beierholm, Søren V. Pedersen.

Risikerer for meget

En af de virksomheder, som er løbet ind i det dilemma, som Søren Pedersen taler om, er L&L Catering i Aalborg. Til daglig driver de kantiner, men her under coronakrisen har de måtte sende alle 25 ansatte hjem. 

Ejer Liselotte Kirk havde ellers overvejet, om hendes virksomhed skulle kaste sig over takeaway, når nu den normale drift var lukket ned, men netop uvisheden om, hvor meget de ville kunne omsætte for, fik hende til at opgive projektet. 

- Hvis vores omsætning stiger til over de 20 procent, så ville vi miste alt for meget, fortæller hun. 

Der bliver jo talt meget om samfundssind i øjeblikket. Er det ikke en del af det at holde sin virksomhed kørende, hvis man har mulighed for det? 

- Jo, det er det. Men hvis det her trækker ud, er det for os også et spørgsmål om liv og død. Så risikerer vi at dreje nøglen om.  Og så har vi 25 medarbejdere, som skal på gaden og ud og finde nyt arbejde. Og hvor skal de finde det henne? Så vi er også nødt til at passe på de penge, vi har lige nu, forklarer Liselotte Kirk. 

Efterlyser fleksibilitet

Regeringen og Folketingets partier sidder fredag aften og forhandler om netop hjælpepakkerne til erhvervslivet, og det har derfor ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervsminister Simon Kollerup. Men spørger man hos Beierholm, så er opfordring til politikerne klar. 

- Vi efterlyser dybest set noget mere fleksibilitet i reglerne, sådan så de trappetrin, der er i kompensationspakkerne bliver lidt mindre og mere fleksible. For det vil skabe incitament hos virksomhederne, og i sidste ende mener jeg faktisk også, at det vil spare samfundet for nogle støttekroner, siger Søren V. Pedersen. 


Seneste nyt

fra Nordjylland