Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Høster millioner på smart læge-fidus: En fejl, at det ikke er ulovligt, mener ekspert

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Det bør være ulovligt, at en patient opereres på et privathospital ejet af den læge, der har henvist til operationen, mener førende sundhedsøkonomisk ekspert.

- Det er jo ikke ulovligt, men det burde det jo have været.

Sådan lyder det fra en af landets førende sundhedsøkonomer Jakob Kjellberg fra VIVE. 

I Nordjylland er antallet af operationer for kronisk bihulebetændelse nemlig eksploderet, siden fire privatlæger i 2021 startede Budolfi Privathospital.

Det særlige er, at de fire privatlæger også henviser nordjyder til operationen via deres egen klinik. I 2021 henviste de 192 mere end året før.

Det har skabt bekymring hos foreningen Danske Patienter for, om der er behandlet for mange patienter, og om speciallægerne har haft andet end faglige incitamenter til at henvise patienterne. 

- Det er meget alvorligt, for det sætter afgørende tvivl ved, om det er faglighed eller økonomi, der styrer, om patienter bliver opereret, siger Morten Freil, der er direktør for Danske Patienter.

Henvisningerne er strøget lige gennem Aalborg Universitetshospital (AAUH) uden nogen kontrol, fordi forundersøgelsen i det offentlige blev sløjfet under corona. En stor del af patienterne er derfor endt på Budolfi Privathospital, som de fire læger ejer.

Bare det, at der kan være en mistanke, er et problem

Jakob Kjellberg, sundhedsøkonomisk ekspert, VIVE

Bodolfi Privathospital har opereret over 600 patienter for kronisk bihulebændelse fra 2021 til 2023. En regning, der ifølge Region Nordjyllands takster, løber op i cirka 20 millioner kroner fra den offentlige pengekasse.

Hul i loven

En gruppe nordjyske privatlæger har dermed høstet millioner af kroner på en operation, de selv har henvist til. Og det er netop den konstruktion, som burde være ulovlig, mener sundhedsøkonomen.

- Det er lidt et hul i lovgivningen, hvor man nok ikke havde tænkt på den her situation. Hvis man havde tænkt på den her situation, så havde det nok heller ikke været tilladt, siger Jakob Kjellberg.

Jakob Kjellberg er en del af den sundhedsstrukturkommission, der i denne måde har fremlagt tre bud på fremtidens sundhedsvæsen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Det er ulovligt for en læge at henvise til et privathospital, hvor lægen selv arbejder. Det er derimod ikke ulovligt, at en patient havner på et privathospital ejet af den læge, der har henvist til operationen.

Jeg forstår, det kan give anledning til spekulationer

Søren Pihlkjær Hjortshøj, lægefaglig direktør, Aalborg Universitetshospital

Som lovgivningen er nu, er der altså ikke noget i vejen med den konstruktion, der ses i Nordjylland. Men det er en fejl, mener både Jakob Kjellberg og det nordjyske folketingsmedlem Flemming Møller Mortensen (S).

Han har som mangeårigt medlem af sundhedsudvalget været med til at udforme lovgivningen på området.

- Nu har jeg siddet med i rigtig mange år på sundhedsområdet på Christiansborg, og vi har lavet flere skærpelser. Det her er nyt for mig, så jeg tror, det er rigtigt, at hvis vi havde været bevidste om, at man kunne have en ejerkonstruktion og henvisningspraksis på den her måde, så tror jeg, man havde ændret det, siger Flemming Møller Mortensen.

Ifølge Flemming Møller Mortensen handler det ikke om, at patienter ikke skal behandles i det private, men det må ikke være sådan, at nogen kan ende med at henvise til deres egen forretning. Foto: TV2 Nord

I Region Nordjylland har fagfolkene været opmærksomme på den særlige konstruktion.

- Vi er selvfølgelig bekendt med den konstruktion, man har valgt inden for ejerkredsen. Der er ikke noget juridisk til hinder for, at man kan gøre sådan, men det er klart, at jeg forstår, det kan give anledning til spekulationer, om de interesser, der er forbundet med det, siger Søren Pihlkjær Hjortshøj.

Selv understreger den lægefaglige direktør, at han har stor tillid til de private kollegaer.

Tvivlen må ikke være der

Både Jakob Kjellberg og foreningen Danske Patienter mener dog, at det er et problem i sig selv, at det er muligt at betivle lægernes motiver for en operation.

- Det kan godt være, mistanken er uberettiget, men bare det, at der kan være en mistanke, er et problem, siger Jakob Kjellberg.

- Det er et hul i lovgivningen. Vi ved, for det er der lavet undersøgelser om, at lægers adfærd er påvirket af økonomi. Og vi må aldrig komme ud i de situationer, hvor patienter skal tvivle på, at det altid er fagligheden der styrer, og lægen ikke er styret af egne økonomiske interesser, siger Morten Freil.

De bakkes op af en af de førende overlæger på området, der mener, at det går ud over det samlede sundhedssystem, når der opstår tvivl.

- Det er jo kollegaer, der går hen og opererer på privathospitalerne. Så der skal være fuldstændig glasklare forhold om, hvad der sker på privatsygehuse. Der må ikke være økonomiske incitamenter, der styrer. Det skal man forsøge at undgå, siger Therese Ovesen, der er overlæge på øre-, næse-, halskirurgisk afdeling på Regionshospitalet Gødstrup.

I SAMARBEJDE MED GRAVERCENTRET

Historierne om operationerne for kronisk bihulebetændelse i Nordjylland er lavet med rådgivning og sparring fra Gravercentret, Danmarks Center for Undersøgende Journalistik.

Patienterne vælger selv

Hos Danske Patienter er holdningen, at lovgivningen nu skal ændres, og at sundhedsministeren skal på banen.

- Der må simpelthen ikke være en sammenblanding af økonomiske interesser, så læger er påvirket i deres adfærd. Det skal der lukkes for, og det skal ske hurtigst muligt, siger Morten Freil.

Sunhedsminister Sophie Løhde (V) ønsker ikke at stille op til interview. Til gengæld er Flemming Møller Mortensen klar til at tage sagen op på Christiansborg.

-  Det her hviler i så høj grad på tillid, så derfor skal der ikke være tvivl, der kan slås an. Derfor skal vi have det her set efter. Jeg skal i hvert fald nok være opmærksom på det, så vi får det ind på et politisk bord og får lukket hullerne, hvis der er det, siger Flemming Møller Mortensen.

De fire læger bag Budolfi klinikken og hospitalet ønsker heller ikke at stille op til interview. De har i stedet sendt et skriftligt svar. Her skriver de blandt andet:

- Det er patientens eget valg, hvilket privathospital de ønsker at blive behandlet på, når ventetiden er for lang i det offentlige. Der er altså ingen garanti for, at patienten ender på et bestemt privathospital, når lægen henviser til behandlingen. Patienten kan lige så godt ende på et offentligt hospital eller på et andet privathospital. 

Ifølge dem vil en lovændring betyde, at patienterne ikke nødvendigvis kan blive behandlet på det sted, der har kortest ventetid.

Svar fra de fire læger

De fire læger bag Budolfi Øre-Næse-Halsklinik og Budolfi Privathospital ønsker ikke at stille op til interview. Vi har derfor forelagt dem de spørgsmål, vi ville have stillet. Her ses deres skriftlige svar omkring konstruktionen.

Mener I, det er helt problemfrit både at sidde i ejerkredsen i ØNH-klinikken (og arbejde der) og privathospitalet?

  • Dette er ikke problematisk, da der i dag gennem Det Udvidede Frie Sygehusvalg eksisterer ordentlige processer for viderehenvisninger. Det offentlige hospital kan således kun henvise til et privathospital, hvis ventetiden er for lang i det offentlige.

  • Patienterne ender kun med at blive behandlet i privat regi, fordi man i det offentlige ikke har kapacitet til at behandle patienterne indenfor ventetidsgarantierne. Lægen henviser altså ikke patienten direkte til privathospitalet, men denne må forbi det offentlige tilbud først, som så viderehenviser.

  • Derudover er det også patientens eget valg, hvilket privathospital de ønsker at blive behandlet på, når ventetiden er for lang i det offentlige. Der er altså ingen garanti for, at patienten ender på et bestemt privathospital, når lægen henviser til behandlingen. Patienten kan lige så godt ende på et offentligt hospital eller på et andet privathospital.

Hvad tænker I om, at en førende sundhedsøkonom og en folketingspolitiker udtaler, at det bør være ulovligt, at en læges henvisninger havner hos et privathospital, han selv er i ejerkredsen for?

  • Generelt arbejder meget sundhedspersonale på tværs af forskellige sektorer og arbejdspladser. Hver tredje læge har mere end ét job og bevæger sig typisk på tværs af forskellige aktører i sundhedsvæsenet, der indirekte har berøring med hinanden. Så derfor er det bestemt ikke et fænomen, man kun ser hos os.

  • Forslaget ville reelt betyde, at patienter der henvises af klinikker ikke nødvendigvis ville kunne modtage behandling på det sted, der har den korteste ventetid. For patienterne er det ikke afgørende, om de bliver opereret i offentligt eller privat regi

Mailsvar fra Peder Christian Frandsen, Pascal Bonvin, Janus Jespersen og Mikkel Attermann Bruhn


Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

AaB’s Kasper Jørgensen har aldrig lagt skjul på, at han hader at spille kamp på kunstgræsbaner.

Især på Silkeborgs kunstgræsbane, som går for at være den 'hurtigste' i Danmark.

Og efter AaB’s 1-1 kamp på selvsamme bane tilbage i oktober måned sagde samme Kasper Jørgensen lige efter kampen, at 'det er noget lort at spille på'.

Men Kasper Jørgensen må dog finde sig i lige nu at træne på AaBs nyanlagte kunstgræsbane på anlægget i Øster Uttrup, da græsbanerne er lukket ned for i år - men det er han helt indforstået med.

Og for en uge siden var Kasper Jørgensen og AaB tilbage på Danmarks hurtigste bane i Silkeborg, hvor de spillede 2-2 i den første af to kvartfinaler i dette års pokalturnering.

Mandag klokken 19.00 spilles returkampen på Aalborg Portland Parks grønsvær, og det glæder Kasper Jørgensen sig til. Først og fremmest, fordi kampen er på græs, og det, mener Kasper Jørgensen, er en klar fordel for AaB, fordi Silkeborg ikke kan få gang i deres hurtige kombinationsspil, som de er kendt for på kunstgræsbanen i Silkeborg. 

Brændte selv

På spørgsmålet om man helt burde forbyde at spille 3F superligakampe på kunstgræs, trækker Kasper Jørgensen på smilebåndet.

- Det skal jeg ikke kloge mig på, men jeg er klart mere til græs end kunst. 

Mandag gælder det en plads i semifinalen, hvor der skal findes en vinder.

Ultimativt kan kampen ende i en straffesparkskonkurrence, og derfor sluttede gårsdagens træning med intern straffesparks konkurrence, som træner Menno Van Dam bad os om ikke at filme.

Man skulle jo nødig afsløre, hvilke fem spillere der i givet fald skal sparke for hjemmeholdet.

Om det var kunstgræsbanens skyld, at netop Kasper Jørgensen misbrugte sit spark, da han til stor morskab for de øvrige spillere gled og sparkede bolden langt over målet, skal vi lade være usagt. 

Vinderen af mandagens kvartfinale går videre til en semifinale, som først spilles i 2025. Selve finalen spilles Kristi Himmelfartsdag 2025, og ikke i Parken på Nationalstadionet som man plejer. Den er i stedet henlagt til Brøndby Stadion.

Mandagens kamp kan ses direkte på Viaplay.


Frivillige står for julehjælpen: - Det er en ære

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Projekt Kirke i Nordjylland har i år haft rekord-mange ansøgere, og de uddeler i omegnen af 1600 julehjælpsposer.

Julen handler for mange nordjyder om den brune sovs, de sprøde flæskesvær og brune kartofler.

Men for mange andre er det slet ikke en mulighed. For fjerde år i træk stiger antallet af julehjælpsansøgninger til støtteorganisationer som Mødrehjælpen, Blå Kors og Projekt Kirke.

- Vi kan se en helt tydelig stigning. Vi kan se det på, hvor tidligt folk ansøger og det klare antal af folk, der søger. Der er flere, vi må afvise, lyder det fra Projekt Kirkes lokale koordinator i Hjørring, Vibeke Frandsen Lundorf.

David Lundager har taget sine to børn med til at hjælpe med julehjælpen.

En af de frivillige på stedet, David Lundager, sætter en ære i at møde op og hjælpe med at afvikle Projekt Kirkes dag for julehjælp.

- Det betyder meget for mig at få lov at være en del af det her. Man får lov at se alle de mange mennesker, som det her har så stor en betydning for. Det er en ære, siger David Lundager.

Se det hele indslaget om julehjælpen her:

En kurv med alt godt til julebordet- og juletræet.

I Projekt Kirkes julepose er der alt godt til juleaften, så familierne ikke skal stå med tomme tallerkener, og så er der også gaver til børnene.

- Det er mennesker, som kan have svært ved at få en jul til at køre rundt, som vi andre kan være vant til det. De får virkelig gavn af det her, siger Carsten Jensen, præst i Projekt Kirke i Hjørring.

Det gode eksempel

For David Lundager handler det ikke bare om, at han gerne vil hjælpe. Til uddelingen har han nemlig taget sine børn med, så de også lærer af det.

- Jeg synes, det er rigtig vigtigt at starte med mine egne børn, så de lærer, at det med at kunne hjælpe andre, der måske ikke har samme ressourcer og muligheder, det er rigtig vigtigt, lyder det fra faren til Levi og Mathi.


Aalborg Håndbold forlænger lang stime i jævnbyrdig topkamp

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Aalborg Håndbold ligger nu på førstepladsen i herrernes håndboldliga.

Der var topkamp på menuen lørdag eftermiddag, da Aalborg Håndbold tog imod Fredericia på hjemmebane i herrernes håndboldliga.

Aalborg Håndbold gik ind til kampen som favoritter. Både på grund af deres sejrsstime på ni sejre i streg, og ydermere fordi gæsterne fra Fredericia ikke havde vundet i Aalborg i dette årtusinde.

Der var altså lagt op til en aalborgensisk sejr, og til sidst var det også sådan, at det endte. I en tæt og jævnbyrdig affære trak Aalborg Håndbold sig sejrrigt ud af opgøret og vandt med 32-30. Dermed har klubben nu vundet ti kampe i streg.

VIDEO: Stemningen var i top efter kampen hos spillere og fans.

Foto: Mogens Jørgensen

Afgørelse i de sidste minutter

Fredericia HK kom ellers bedst fra start og kom foran 3-1. Derfra fulgtes de to hold ad, inden Aalborg Håndbold kunne gå til pause med en føring på 14-13.

I anden halvlegs begyndelse var det Aalborg Håndbold, som kæmpede for at lave et hul, der var større end smalle et- og tomålsføringer, men Fredericia bevarede hele tiden kontakten. Midtvejs i anden halvleg mistede Aalborg Håndbold momentum i kampen, og med tre scoringer i streg gik Fredericia fra 21-21 til 23-21.

VIDEO: Simon Hald bifalder stemningen fra lægterne.

Foto: Mogens Jørgensen

I en tæt slutfase havde Aalborg Håndbold det største overskud, og med fire scoringer i de sidste minutter endte opgøret 32-30.

Med sejren ligger Aalborg Håndbold på en delt førsteplads med 27 point for 16 kampe. Næste opgave for aalborgenserne er på onsdag, når Skjern Håndbold kommer på besøg i pokalturneringen.

Læs sportsjournalist Mogens Jørgensens lyn-analyse herunder:

Mogens Jørgensen

Man forstår godt, hvorfor der hver gang kommer over 5000 tilskurere til håndbold i Sparekassen Danmark Arena, når Aalborg Håndbold spiller hjemmekamp.

De får squ noget for pengene. Ja undskyld udtrykket, men hold da op for en håndbold-oplevelse man altid får - i dag 62 mål. Nogle af dem er mere sjove og spektakulære. Især når assistenttræner Henrik Mølgaard scorer fra egen banehalvdel, så løfter taget sig i begejstring fra publikum.

I dag scorede både Møllgaard og Thomas Arnoldsen fra egen banehalvdel, da Aalborg efter en spændende og dramatisk afslutning vandt 32-30 over Fredericia og hægtede dem af i topstriden i håndboldligaen.

Simon Hald bragte Aalborg foran 31-30 med et minut igen til kæmpe jubelbrøl fra de 5200, der for længst havde rejst sig i begejstring over den vandvittig afslutning. Fabian Nordsten hev et par afgørende redninger ud af ærmet, og Fredericia voldte Aalborg store problemer hele kampen igennem - især med deres 7-mod-6-spil.

Men nu er det ti kampe og ti sejre under den nye træner Simon Dahl og assistenttræner Møllgaard. Klø bare på, for vi sidder ude på spidsen af stolen hver gang og får håndbold i topklasse og stemning, man ikke oplever ret mange andre steder end i Sparekassen Danmark Arena. Aalborg håndbold har Danmarks bedste publikum. På gensyn allerede onsdag.

Foto: Bertram Bailey / TV2 NORD

Brand hos ungdomspartier muligvis påsat: - Det er rigtig ærgerligt

Foto: Per Frank Paulsen

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Nordjyllands Politi skal lave nærmere undersøgelser for at finde ud af brandårsagen - heriblandt om den har været påsat.

Det var en ubehagelig overraskelse, som Liberal Alliances Ungdom og Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg stødte på lørdag morgen.

I løbet af natten har der været en mindre brand på Skudehavnsvej i Aalborg i den bygning, hvor de to ungdomspartier hører til.

- Jeg og min kæreste har været dernede i dag for at kigge på det. Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, siger Lærke Hermansen, der er lokalformand for Liberal Alliances Ungdom i Aalborg.

Muligvis påsat

Branden forårsagede kun udvendige skader, men Nordjyllands Politi fortalte tidligere lørdag, at der skal laves nærmere undersøgelser om brandårsagen, fordi man ikke kan udelukke, at det er en påsat brand.

- Vi er selvfølgelig berørte over det, at der er brand i vores lokaler. Vi ved jo ikke, hvad det kommer af, men hvis det er påsat, så tror vi ikke, at det er politisk. Hvis det var politisk, tror vi, at det ville være værre, siger Alex Brokholm, der er lokalformand for Dansk Folkepartis Ungdom i Aalborg.

Lærke Hermansen tror heller ikke, at branden er blevet påsat på grund af politiske overbevisninger.

- Jeg kan godt forstå, man kan få den tanke, men der kan være mange andre grunde til, at branden opstår. Det er bare en rigtig ærgerlig situation.

- Men det er op til politiet at finde ud af, og det er svært at gisne om nu, siger Lærke Hermansen.

Det er Aalborg Kommune, der ejer bygningen, mens de to ungdomspartier lejer sig ind og bruger det som klublokaler. Sidste år var der også en brand i lokalerne, uden man fik en opklaring af, hvad der havde antændt det.

- I 2023 var det jo langt værre end nu, men vi kan kun vente på, hvad efterforskningen viser, siger Alex Brokholm.


Le har fire kæpheste: - Hver af dem har sin egen personlighed

Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord

Le med sine fire kæpheste

Lyt til artiklen

Stop afspilningen

Genoptag afspilning

Le har været med til at arrangere sit eget stævne med hjælp fra både mor og farfar.

For de fleste ligner det bare et kosteskaft med en bamse på toppen. For 11-årige Le Sand Haven er det, det tætteste hun kommer på hendes egen pony og hendes mors hest.

- Det her er Coco. Hun er lidt lettere end de andre, forklarer den unge rytter, da TV2 Nords udsendte møder hende ved et ridestævne for kæpheste i Serritslev.

Og det er ikke bare Coco, som er speciel.

- Beauty er den letteste af mine heste, så det er hende jeg springer højt med. Og så er der Ringo og Maximus. De er begge to lidt tunge i det, forklarer hun.

VIDEO: Herunder kan du se hele indslaget:

Farfar hjalp til

Ridestævnet i Serritslev er Les egen idé. Da hun for alvor var begyndt at træne med sine kæpheste, tog hun fat i sin farfar Martin Haven, der er pensioneret tømrer. Ambitionen var at lave en hel springbane, så hun kunne holde et stævne.

- Vi kiggede lidt rundt og fandt ud af, at prisen på et spring til kæpheste var fra 600 kroner og op, så jeg måtte i værkstedet og se, hvad jeg havde på lager, forklarer den stolte farfar, som straks gik i gang med at løse opgaven.

Le Sand Haven, der til dagligt rider almindelige heste og ponyer, kom med instruktioner til tømreren om, hvordan hun ønskede springene og i takt med, at de blev færdige, har hun selv malet både stolper og bomme til hele ridebanen.

- Det er rigtig god træning for ryttere, for mange af øvelserne på en kæphest og en rigtig hest er de same, og så er det en fremragende måde at få motion på, lyder det fra Les mor Jane Sand Haven.

I dag blev ridebanen så stillet op i Vendelbohallen i Serritslev og ridestævnet var en realitet. 65 starter blev afviklet i løbet af dagen med ridepiger fra hele regionen og deres medbragte kæpheste.

Jane Sand Haven (tv.), Le og farfar Martin foran ridebanen Foto: Robert Bedsted / TV2 Nord