Socialt udsatte får tøj på sygehus: - Vi kan sende dem hjem som mennesker
Foto: Hans-Christian Lauritzen
Social- og Sundhedsassistent Hanne Høgh Rasmussen er glad for at sende udsatte patienter hjem i pænt genbrugstøj.
Man skal sendes hjem fra sygehuset som menneske og ikke som patient.
- Det er simpelthen bare jakker her, det er dejligt. Det var lige til årstiden, siger frivillig Lis Andersson, mens hun står og tømmer indleverede sække med genbrugstøj.
- Nu nærmer vi os nogle kolde vintermåneder, og det er jo ikke særlig rart at stå på gaden i sommertøj.
Lis Andersson er frivillig på Aalborg Universitetshospital Syd. For godt et år siden så hun, at Holbæk Sygehus havde et klædeskab, hvor personalet kunne afleverer pænt og vasket genbrugstøj. Sådan et sted skulle Aalborg også have, og i dag er projektet en stor succes.
Der bliver hentet genbrugstøj til patienter i gennemsnit hver anden dag.
- Det overrasker mig rigtig meget, og jeg var faktisk ikke klar over, da vi startede det her projekt, at der var så stort et behov, forklarer Lis Andersson.
Personalets aflagte tøj bliver primært givet til hjemløse, patienter uden pårørende eller familie og andre socialt udsatte. På sengeafdeling O2 bruger de jævnligt at hente tøj i klædeskabet, som rummet med genbrugstøjet hedder.
- Vi har lige brugt det til en dame, der skulle hjem herfra, og hun var pænt klædt på fra yderst til inderst. Både undertøj og jakke. Hun var meget glad, fortæller social- og sundhedsassistent på afdeling O2 Hanne Høgh Rasmussen til TV2 Nord, der lige som meget andet plejepersonale på sygehuset er glad for muligheden for at uddele rent og pænt tøj.
Kan også få en spisebillet
Man kan endda også finde eksempelvis strømper og undertøj i klædeskabet, der slet ikke er pakket ud endnu.
- Det betyder jo, at vi kan give dem noget omsorg, og vi kan give dem noget værdighed. Det der med at blive sendt hjem i patienttøj, det stråler langt væk, hvis det for eksempel er de socialt udsatte, at de kommer herfra, så det gør, at vi kan sende dem hjem som mennesker i stedet for patienter, pointerer Hanne Høgh Rasmussen.
Frivillig Lis Andersson er helt enig. Det duer ikke at udskrive eksempelvis socialt udsatte i hospitalstøj.
- Hvis man stiger ind i en bybus i hospitalstøj, så er der nogen der kigger. Det er da ikke værdigt for nogen at blive udstillet på den måde, siger Lis Andersson.
Ud over rent og pænt tøj til hjemturen, så kan socialt udsatte patienter også få en spisebillet til en af Kirkens Korshærs varmestuer, så der har et sted at gå hen, efter de er udskrevet.
- Det er fantastisk at være med til at kunne hjælpe folk, der er i nød. Det er fantastisk at være med til at hjælpe personalet til at de med god samvittighed, kan sende patienter hjem velvidende, at nu er de ordentlig klædt på og kan holde varmen i hvert fald det næste stykke tid, forklarer Lis Andersson.
Klædeskabet på Aalborg Universitetshospital Syd er nu så stor en succes, at de har tøj i overskud. Det bliver givet til byens genbrugsbutikker.