03:12

Efter seks ugers nedlukning slog IKEA i dag dørene op i sine afdelinger i Danmark.

IKEA må åbne - storcenter må ikke: - Vi har ellers god plads og brede gange

Mandag åbnede IKEA i Aalborg efter seks ugers nedlukning - og det betød hundredvis af kunder og lange køer. Men Aalborg Storcenter må ikke åbne, og det frustrerer centerchefen, der ellers garanterer sikkerheden for kunderne.

Det gigantiske varehus IKEA med næsten 400 ansatte genåbnede i dag efter seks ugers frivillig nedlukning.

Og de har forberedt sig grundigt.

- Det her med at holde afstand i gulvet og hen til disken, plexiglas ved kasserne, ekstra udsugning, rengøring og sprit. Vi har 800 liter af det og kan sagtens få mere, og det bliver også flittigt brugt, siger Peter Elmose der er Ikea Aalborgs Market Manager.

Nogle hundrede meter væk i Aalborg Storcenter er der så tomt, at gangene giver ekko.

Storcenteret har også været lukket i ugevis. Men her er det ikke frivilligt. Det er bestemt af regeringen. De må bare ikke åbne.

Læs også Arnold Busck lukker alle butikker

Til trods for, at de har endnu mere plads end IKEA.

- Vi må have godt 4.000 herinde, og det er vi aldrig på én gang. Der er jo et godt flow henover dagen – folk kommer og går. Og jeg vil tro, vi maksimalt er 1.500 herinde ad gangen, så der er god plads. Vi har jo brede gange, siger centerchef Preben Bjerregaard.

De to butikscentre er stillet forskelligt til trods for at de begge uden problemer kan overholde myndighedernes anbefalinger.

Politiker: - Jeg forstår frustrationen

På Christiansborg vækker forskellen på de to store butikker undren.

- Jeg kan godt forstå, nogle storcentre er frustrerede over, de ikke må åbne for deres aktiviteter, særligt når man ser, at butikker som IKEA godt kan få lov, siger politisk leder af Liberal Alliance, Alex Vanopslagh.

Vi må have godt 4.000 herinde, og det er vi aldrig på én gang. Der er jo et godt flow henover dagen – folk kommer og går.

Preben Bjerregaard, centerchef, Aalborg Storcenter

Hos IKEA er de glade for, at de frit har kunnet åbne. I Storcenteret glæder de sig bare, til det bliver deres tur.

- Vi skal i gang. Vi er ved at eksplodere, og vores folk trænger til at komme på job igen, siger centerchef Preben Bjerregaard.

Erhversminister Simon Kollerup har mandag aften meldt ud, at han ikke mener, IKEA burde have åbnet i dag:

- Jeg har meget klart sagt henover weekenden, at dem, som ikke har åbnet, de skal lade være med at åbne op nu. For vi har lagt en kontrollet, forsvarlig genåbningsplan for Danmark, og hvis man begynder at åbne flere ting til det, skubber man til det smittetryk, som vi ønsker at have kontrol over. Derfor var den klare besked til Ikea og andre: Lad være med at åbne. Der valgte man så noget andet i dag, og det ser vi på med meget stor alvor på, siger han.